Trend jménem přírodní kámen aneb vyzkoušeno ve vlastním domě :-)

v dnešní době rozšířený trend přírodních materiálů mě osvítil a chtěla jsem taky zkombinovat dřevo, kámen na našem domě...Přírodní kámen je věc krásná, ale měli byste pár věcí vědět, které já už teď taky vím...

 

V okamžiku, kdy jsem měla schválený projekt na rekonstrukci a nástavbu našeho budoucího domu jsem kromě radosti až do stropu začala mít současně obavy. Dům rostl doslova před očima, vybrala jsem si dřevostavbu.

 Načteno xy článků o interiéru domu, podlahách, kuchyních, schodech atd., ale pořád mi nepřicházel nápad na zařízení. Jisto jsem měla jen v kuchyňské lince a podlahách.

Nechala jsem si tedy designerkou vypracovat návrh na vybavení nábytkem v obývacím pokoji spojeném s kuchyní a dětského pokoje.

V návrhu byla stěna z přírodního kamene, která vypadala ve vizualizaci božsky. Stěna kopíruje schodiště, které vede do horního patra domu a měla dotvářet celkový koncept přírodních materiálů domu. Já, jako laik, co se týče kamenných obkladů, jsem si říkala, že to nebude taková věda. Prostě si vyberu barvu a kolik potřebuji a je to… a opravdu. Pamatujete si večerníček A je to!? Tak tak to nějak vypadalo… Jako obvykle jsem neměla na nic čas a pendlujíc mezi stavbou, dítětem a prací jsem si vybrala z nabídky přírodních kamenů na internetů jedné firmy sídlící za Prahou kámen, objednala ho, aniž bych ho viděla, a už jsem si malovala, jak to bude vypadat krásně. Na stavbě jsem jen oznámila, že dovezou obkladový kámen a složí ho před domem.

Telefonát ze stavby. „Jste si jistá, že tam tento kámen chcete?“

Já s hrůzou v očích: „Proč?“

„Protože kromě toho, že je celej špinavej  od bahna tak je navíc rezavej. No, přijeďte se podívat. A obávám se, že je tak tlustej, že ho stěna neudrží.“ To mi bylo s klidem oznámeno.

 Samozřejmě to jsem se už nedovtípila, že každá stěna a příčka má nosnost a můžete na ni tudíž umístit jen určitou hmotnost. Mě, jako každé ženě, šlo o to, aby to bylo krásné, technické detaily jsem už nedomýšlela. Nechala jsem si spočítat, jaký kámen může na stěně být. A jelikož jsem si samozřejmě vymyslela kámen ve chvíli, když už stály stěny, zjistila jsem, že jsem dost limitovaná.

Kámen jsem tedy vrátila a šla si vybrat jiný. Moc jsem si nemohla vyskakovat a měla jsem na výběr asi jen ze tří variant. Nakonec to vyhrály břidlice pískovce a vesele se začalo obkládat. Jelikož jsem samozřejmě chtěla, aby to vypadalo přirozeně, musel se pískovec štípat a přizpůsobovat stěně jako puzzle. S výsledkem jsem byla celkem spokojená, ale na můj vkus to bylo moc světlé, nevýrazné. Tak jsem si vygooglila, že existuje povrchový lak s mokrým efektem. Chytračka jsem si říkala, že to zvládnu i poslepu natřít kámen lakem, ale lak byl lepkavý a táhl se jak smůla na stromě. No, zkrátím to.

Kromě kamenu jsem měla lak ve vlasech, na vedlejší zdi, kde bohužel nejde smýt, ale každý, kdo přijde na návštěvu, nám obklad chválí, jak je krásný :-) Pro příště nechám vše udělat profesionály, od propočtů přes realizaci.

 

Autor: Eliška Grecman | úterý 12.1.2016 20:39 | karma článku: 11,78 | přečteno: 614x