Když se jeden chce nastěhovat a druhý nemá kam jít

občas se stane bizarní situace, která nemá zdánlivě řešení...ale o tom naše práce je...řešení najít, nezbláznit se a vybruslit při nejmenším s úsměvem

Většina lidí si myslí, že jsem blázen. V průběhu jednoho roku pravidelně zvládnu minimálně jeden spíš více "dvoj-skoků", jak tomu říkám. Dvoj-skok říkám případu, kdy prodám nemovitost klientovi a současně kupujeme nemovitost, kam se bude stěhovat. Za léta, kdy nemovitosti prodávám, jsem tuto transakci vždy absolvovala úspěšně, ačkoliv klienti si vždy kousali nehty, kam půjdou a za co. Abych vysvětlila většinovou situaci. Klienti, co prodávají zpravidla mají jediné finance pouze z prodeje své stávající nemovitosti, proto je většinou problém, že nechat nákup nové nemovitosti na konec transakce, prakticky nejde.

Vždy jsem to nějak vyřešila dohodou s prodávajícím makléřem, ale tentokrát se mi stala divná příhoda. Náš dvoj-skok se totiž proměnil ve čtyř-skok, což mohu říct, že se už špatně sleduje. Tento čtyř-skok nemá nic společného s Olympiádou v Riu ani s žádnou sportovní disciplínou. Jde o to, že ten, co prodává, současně kupuje a jsou na sebe navázány čtyři transakce, dva prodeje a dvě koupě. Vše vypadalo idylicky, já si malovala, jak vše dopadne, že tohle bude můj rekord, za který si zasloužím pozitivní hodnocení klienta. Ouha!

Už v první fázi bylo vše zle, protože kupující nedosáhli na 100% hypotéku a dofinancovávalo se stavební spořením, což trvalo skoro pět měsíců!!!!! Prodávajícím tekly nervy, protože v panice stěhování po 28 letech z milovaného bytu byli sbaleni prakticky během týdne a tudíž žili dalších x měsíců mezi krabicemi, bez ohledu na mé rady, že je ještě brzy se balit :-D.

Další akce byla, že moji prodávající nemohli najít vhodnou nemovitost a propadali panice.Když už něco našli, nebyla tam studna, elektřina nebo příjezdová komunikace a u jedné stála nemovitost skoro na samotě, kde lišky dávají dobrou noc. Nic proti samotě, ale pro člověka zvyklého bydlet 28 let v paneláku na sídlišti si myslím, že to není zrovna ideální řešení,aby slyšeli i trávu růst.

Úvěr se krásně blížil ke svému zdárnému konci, pokud by úřednice na checkpointu na poště neudělala chybu v ověřovací doložce na jméně prodávajícího, nemuselo vše trvat dalších 10 dní déle, ale budiž. Našli jsme i novou nemovitost a prodávající nemovitosti se tvářili, že není problém ji uvolnit takřka okamžitě.

Takže akce kulový blesk spuštěna. Bohužel prodávající na konci řetězce si neprozíravě zaplatili dovolenou na Slovensku, tudíž se neodstěhovali v dostatečném termínu a my jsme měli již kupující za dveřmi. DOSLOVA!!!Našim kupujícím totiž skončila nájemní smlouva na bytě, kde bydleli, formálně už byli majitelé nemovitosti a chtěli si byt převzít. Došlo nám k rozkolu a překrytí na 10 dní, než náš prodávající na konce řetězce dojede ze Slovenska. Kam dát svoje klienty? Tot otázka. Stěhovat se po bezmála 30-ti letech z 3+kk plného krámů na hotel asi nejde, že a představa, že by na 10 dní současný majitel a minulý bydleli v jednom bytě 3+kk mi naháněla hrůzu a co teprv jim.

Jak se situace vyřešila? Já si vzala Lexaurin, chvíli si zameditovala a nebrala telefony a vymyslela jsem, že svoje klienty umístím do své vlastní nemovitosti s tím, že nový majitelé jejich bývalé nemovitosti jim nechají jeden pokoj až po strop narvaný věcmi, aby se nemuseli stěhovat hned.

Sousedka pod bývalými majiteli poskytla azyl jejich 12-ti orchidejím na 10 dní, rybičky putovali k sousedovic klukovi,mixér pod paži a jelo se. Když jsem sepisovala předávací protokol na byt, ještě nebyli odstěhovaní bývalí majitelé a už se noví stěhovali a skládali jednu krabici přes druhou. Já už neměla kde sedět, tak jsem seděla na parapetu, dostala jsem buchtu a kafe a říkala si, jak je dobře, že se snad minimálně dalších deset let nebudu stěhovat...snad už čtyř-skok nebude...nebo příště rovnou 6-ti skok, at je větší sranda :-DDD

 

Autor: Eliška Grecman | úterý 2.8.2016 23:15 | karma článku: 17,01 | přečteno: 1202x