Co vlastně kupujeme, když kupujeme byt?

Co vlastně kupujeme, když kupujeme byt? Jeden můj klient si koupil byt a byl nemile překvapen, jaké omezení se ho týká, ačkoliv koupil nemovitosti do osobního vlastnictví, tak se pojďme podívat s nadhledem, jak to vlastně je...:-)

Poté, kdy jsem navštívila jednoho klienta před pár dny, jsem se dozvěděla zvláštní pravdu.

Byt je vlastně jen předražený vzduch“, řekl mi.

Zajímavá a vlastně i pravdivá úvaha.

Protože:

  1. Obvodové zdivo je majetkem SVJ (Společenství vlastníků jednotek) nebo BD (Bytového družstva).
  2. Okna bytu jakožto součást fasády domu, která je taktéž majetkem SVJ nebo BD, Vám také nepatří.
  3. Podlahy a stropy defacto také náleží SVJ nebo BD, protože jsou brány i jako obvodové zdi jednotlivých bytových jednotek.

Takže otázka zní: „Co si vlastně kupujeme?“

Kupujeme si obytný prostor, vzduch, jak správně řekl můj klient, v lokalitě, která je nám z nějakého důvodu blízká.

Jako benefit k „předraženému vzduchu“ dostáváme takzvaný podíl na společných částech budovy a pozemku. V praxi to znamená, že vlastníte dle velikosti Vašeho bytu maličkatý podíl na všem, co patří k budově – chodby, výtah, vstupní dveře, ale i společná zahrada, sklepy či společná terasa. Sice je zde vše společné a Vy vlastníte jen malý dílek z velkého celku, ale určitě je to neopominutelná část.

Jelikož bod 1, 2, i 3 jasně dokazuje, že ani jednu ze zmíněných věcí nevlastníte, neměli by jste se bez souhlasu SVJ nebo BD pouštět do úprav souvisejících s tímto příslušenstvím.

Chcete si pořídit na léto stínící markýzu proti slunci?

POUZE V PŘÍPADĚ, ŽE NEBUDE PŘIVRTÁNA DO OBVODOVÉ ZDI DOMU. V opačném případě by jste měli vyžadovat souhlas SVJ nebo BD.

Chcete si nechat zasklít lodžii?

POUZE V PŘÍPADĚ, ŽE S TÍMTO BUDE SOUHLASIT SVJ NEBO BD!!!

Sice zde nevrtáte do fasády, ale SVJ či BD Vám tento Váš plán může zamítnout s tím, že by to narušilo vizuální ráz celého domu a na členské schůzi by Vám Váš nápad shodili ze stolu.

Chcete si udělat terasu na střeše?

Proč by ne, když vlastním v rámci společného podílu na společných prostorách taky kousek.

OMYL!!!! Většina prostorů na střeše, mluvíme-li o ploché střeše domu je přizpůsobena pouze k údržbě střechy a eventuálně k evakuaci v případě požáru a proto by, ačkoliv je to velmi lákavé, na střeše panelového domu neměla být okrasná terasa ke každodennímu užívání vůbec povolena.

Abych nebyla moc negativní, mám pro Vás dobrou zprávu. Prakticky cokoliv, co v bytě pácháte je jen Vaše věc :-) Jestli máte ložnici narůžovo nebo máte v obývacím pokoji obří akvárium s krokodýlem, nikoho to nemá co zajímat (pouze v případě, že akvárium nepraskne a nevytopí sousedku pod Vámi). Chcete mít červenou kuchyňskou linku a osvětlenou podlahu v koupelně, která vám ve vaně pustí rádio k poslechu? Není problém. 

Jediné, co poradím, je, si uvědomit, že co je doma je počítá a co je venku a zvenku, není tak úplně jen naše...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Grecman | pondělí 11.1.2016 19:37 | karma článku: 13,52 | přečteno: 599x