Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Patří k sobě ženy a stroje?

Automobilová fotografie je v podstatě tak stará, že už ani nevíme, kdy přesně tento fotografický obor vzniknul. Rozhodně tomu ale bylo na začátku 20.století a současně s tím vznikla i automobilová reklama a tím pádem i automobilová média, která najednou mohla přinášet světu novinky a vlastní jízdní dojmy a zároveň již nešlo pouze o koníček. Zrodil se zde velký business. Jak si ale stojí fotografie kombinující krásu ženy s krásou automobilu?

Svět aut je právě tak pestrobarevný, protože je tak různorodý. A různorodost najdete i v obecných teoriích, názorech a nepsaných pravidlech. Fotografie se ženou pózující u auta rozděluje svět automobilových nadšenců hned na několik skupin. Jedni to nenávidí a zatracují, druzí to milují a obdivují, další to respektují a jiní zase pořádně neví, co si o tom myslet. Tady je má teorie.

Už jste někdy viděli tak povedenou fotografii s tak krásnou dívkou, že automobil zůstal zdánlivě zcela zastíněn v pozadí jako nedůležitý doplněk? Zkuste si po obědě půl hodiny zasurfovat na internetu a najít třeba fotografii s klasickým italským sporťákem, který  na fotce dělá křoví ještě krásnější modelce z Francie. Pokud najdete opravdu dobrý a profesionálně vyfocený snímek a tohle téma vás zajímá, zkuste si sami sobě vyjasnit, jak a jestli vůbec je tento vztah mezi ženou a autem smysluplný nebo obohacující.

Řada lidí – tedy hlavně pánů, je přesvědčena, že kdyby se k některým vozům ušlechtilých značek např. na týden půjčovala svůdná společnice, která by vkusně doplňovala majestát vozu, byl by život ještě o dost krásnější…

Ale můžeme to brát třeba také z jiné strany. Pózují snad u automobilů, lodí, letadel nebo jiných strojů muži? Zřejmě ne, a zřejmě by to bylo pro většinu lidí podivné, odpuzující nebo dokonce úchylné. Lze zastávat názor, že sportovní, klasické a ušlechtilé vozy s rodokmenem by se měly fotit pouze samostatně. Že krása ženy nikdy nemůže přebít dokonalost propracovaného designu a špičkové i nádherné techniky.

Poradím vám. Pokud chcete zkusit začít fotografovat dívky a auta spolu, budete si muset pořídit velmi drahé studiové vybavení, především dobrá světla. Budete potřebovat špičkově navržený výběr lokalit pro focení jednotlivých sérií. Je velmi důležité, aby jste předem věděli jakou fotku chcete stvořit, v jaké roli bude auto, v jaké žena, co bude fotka vyjadřovat a jaká by měla být celková atmosféra fotografie. Neberte nic prvoplánovitě a hlavně to pro Boha neodflákněte. Některá auta také mohou být k focení s dívkami zcela nevhodná. Víte, proč je mnoho lidí tímto druhem fotografie znechuceno? Svět aut je totiž plný fotografií, které jsou nicneříkající, bez nápadu, jsou zbytečně vulgární, jsou bez atmosféry a působí levně. Jsou jich statisíce. A najít dobrý snímek v této odpudivé stoce je někdy dost složitý a únavný úkol.

Fotografie, která vznikne způsobem, kdy je prostě třeba slečnu narychlo zvěčnit u rychlého auta, protože „chlapi tohle přece zbožňují“, je zkrátka k  ničemu. Je dost často opravdu bezcenná a ve většině případů nedokáže ani v nejmenším spojit ženskou a automobilovou krásu.

Opět je zde ale pohled trochu z druhé strany. Téma krásných žen u krásných automobilů bylo vždy naprosto normální a přirozené a chlapům se vždy líbilo, protože jinak by dnes klišé „to maj přece chlapi rádi…“ nemohlo existovat. Zkrátka to tak vždy bylo a pokud se to dnes lidem nějakým způsobem znechutilo, pak asi jen díky těm již zmíněným zoufalým počinům lidí, kteří jsou fotografové asi tak, jako já pilot Formule 1…   Lidé si svou hloupostí dokáží zkazit úplně vše. Možná je to také tím, že dříve bylo o dost větší procento žen, které měly k automobilům skutečný vztah a byla to jejich vášeň, stejně tak, jako tomu bývá u mužů. Některé věci jsou tak atraktivní, dobré a zajímavější, protože jakoby samy vyplynou z nějakých pocitů a potřeb, z aktuální mentality lidí v určité generaci. Dám vám příklad. Dříve byla auta mnohem více společenským symbolem než dnes a automobil jasně vyjadřoval vaše postavení. Přijet do města ve dvanáctiválcovém Jaguaru bylo sice pěkné, ale také jste se museli umět pěkně přistrojit, zvolit vhodnou obuv a tak dále. A stejně tak i vaše dáma musela vypadat přinejmenším stejně reprezentativně jako ušlechtilý britský vůz. Dnes je i horní vrstva úspěšných lidí nabádána k tomu nosit na hlavě baseballovou čepici, tenisky Adidas a aby ve městě jezdila v tak nedůstojném prostředku jako je třeba Aston Martin Cygnet, nebo kterýkoli jiný malý, čtyřkolový a navíc třeba elektrický „paznecht“.

Opět toto musíme brát objektivně z více úhlů a uznat, že ani my sami nemáme rádi smrad a smog a chtěli bychom čistější Prahu nebo jiná města. Ale dokážete si to skutečně představit jako realitu? Dokážeme si uvědomit, jak budou vypadat města bez nádherných, drahých a luxusních aut? Je jedno co si o tom já nebo vy myslíte, ale stejně to sem napíšu. Myslím si, že města s elektromobily bez velkých okázalých sedanů a limuzín, bez roadsterů, bez supersportů, klasických automobilů a opečovávaných youngtimerů budou zkrátka… jako bez krásných žen. Patrně by se toho většina z vás nechtěla dožít. To je můj názor a můj osobní důkaz, že auta a ženy mají mnoho společného, lze je fotografovat pohromadě, ale vždy je třeba počínat si rozvážně, s citem a pracovat s vizuální přitažlivostí – nejen ji vzít, naaranžovat a zmáčknout spoušť. Tak ji jen znehodnotíte… X♥ X

Autor: Vojtěch Hlavatý | středa 4.12.2013 22:03 | karma článku: 7,33 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Vojtěch Hlavatý

Příběh vozů Aston Martin - Nezestárnou.....

Aston Martin loni oslavil 100.výročí od založení automobilky. V dnešní rychlé online době s neustálým připojením ke stále většímu počtu sociálních sítí už jste to jistě zaznamenali a něco na toto téma jste si jistě přečetli. Pojďme se ale nad touto velkolepou a skutečně významnou oslavou narozenin alespoň na okamžik zamyslet trochu analagově. Připravil jsem pro vás skromný výlet po dlouhé čáře života jednoho z nejpozoruhodnějších automobilových výrobců světa.

24.2.2014 v 14:18 | Karma: 11,26 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Hlavatý

Prubířský kámen pravice! Církev není jen kostel!

V poslední době je toho všude plno. Především na stránkách levicověji zaměřených mainstreamových médií se objevují polemické materiály týkající se vrácení církevního majetku. Téměř ve všech takovýchto článcích se používá stereotypní argumentace, která se dá ve stručnosti vyjádřit jednou větou: Církev má být chudá...

27.12.2013 v 15:43 | Karma: 42,92 | Přečteno: 7717x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Hlavatý

"Miluju věci, co jsou strop, ne prostřední..."

Asi přesně nevím jak správně by měl tento blog začít. Nevím, jak se má správně psát úvod k takové automobilové modle, jakou Alfa Romeo T33 Stradale bezesporu je. Asi jen slovo „ohromující“ může dobře popsat ty jemné a nádherné linie.

22.12.2013 v 23:16 | Karma: 8,50 | Přečteno: 423x | Diskuse| Věda

Vojtěch Hlavatý

Věnováno památce Oldřicha Uhlíka - nejlepšího českého karosáře

Výjimečný karosář s perfektním citem pro estetiku. Uhlík byl v první řadě slušný a čestný člověk - beze zbytku. Život mu připravil neskutečně těžkou životní cestu. Tak těžkou, že si to dnešní řemeslníci a živnostníci neumí ani představit. Chudoba, výcvik a následný boj na frontě první světové války, složité začátky, práce na vývoji firmy s nikdy nekončícími půjčkami. Je to možná pro někoho paradox, ale v protektorátu a za druhé světové války to nebylo pro Uhlíka a jeho karosárnu zdaleka tak zlé, jako potom, co následovalo. Rudej bolševickej teror!

22.12.2013 v 22:09 | Karma: 16,53 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Hlavatý

Ať žije Panna Maria Guadalupská! Ať žije Kristus Král! X♥ X

Ve čtvrtek 12.prosince katolíci slaví svátek Panny Marie Guadalupské. Zjevení Panny Marie v Mexiku v roce 1531 napomohlo k dokončení evangelizace Mexika. Panna Maria se zjevila indiánovi Juanu Diegovi na kopci Tepeyac. Zanechala u něj vzkaz pro místního biskupa v němž od něj žádala, aby na místě zjevení postavil kostelík. Biskup indiánovi nejprve nevěřil a chtěl od něj alespoň nějaký jednoduchý důkaz. Diego si logicky nevěděl rady, ale Panna Maria se mu zjevila po druhé a poslala ho na vrchol kopce Tepevac, kde rostly růže. Diego je měl natrhat, uschovat pod svůj plášť a donést je biskupovi.

11.12.2013 v 16:31 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1230x
Dalo by se říct, že mám nějaký zásady... Jihočech, konzervativní milovník automobilové krásy, technologie, rychlosti a historie. Jsem katolík - spíše tradicionalista. Pořád hledám svoje místo na tomhle světě. Lidí, kteří mě inspirují je nepřeberné množství. Za všechny vyjmenuji tyto: Ayrton Senna, James Dean, James Hunt, Syd Mead, Jaroslav Juhan, Oldřich Uhlík, Václav Zapadlík, Vladimir 518, Cormac McCarthy, J.R.R. Tolkien, Enzo Ferrari, Ettore Bugatti, Francisko Franco. Pro někoho dost nesourodá skupina, pro mě lidé, kteří znamenaj svět....

"God gives me strength. Life is a present that God has given us and we must treat it with care and respect." - Ayrton Senna

Seznam rubrik