Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příběh vozů Aston Martin - Nezestárnou.....

Aston Martin loni oslavil 100.výročí od založení automobilky. V dnešní rychlé online době s neustálým připojením ke stále většímu počtu sociálních sítí už jste to jistě zaznamenali a něco na toto téma jste si jistě přečetli. Pojďme se ale nad touto velkolepou a skutečně významnou oslavou narozenin alespoň na okamžik zamyslet trochu analagově. Připravil jsem pro vás skromný výlet po dlouhé čáře života jednoho z nejpozoruhodnějších automobilových výrobců světa.

Jsem přesvědčen, že pokud jde o význam značky Aston Martin, máme co do činění s opravdovou legendou, která díky Bohu stále žije. Už jsem nastínil, že dnešní elektronická a z velké části již virtuální realita každodenního života má velký vliv opravdu na vše. Právě automobilový průmysl je tím místem, kde se dají revoluční změny pozorovat už pěknou řádku let. Už si ani pořádně nevzpomeneme, kde to začalo a nemůžeme vědět, kde to skončí. Jednou z obrovských změn, byl obrat vývojových strategií v otázce převodovek a řučně řazené mechanické převodovky jsou dnes u supersportovních vozů v podstatě vyhynulým druhem. Nechci se tímto úvodem tak úplně dostat ke komentáři tzv. ducha doby, protože story Aston Martinu je skutečně barvitá a myslím, že nebudu přehánět, když ji označím i za romantickou.

Nevím jaký vztah máte k Aston Martinu vy, ale předpokládám, že se snad najde část lidí, kteří milují tahle auta stejně jako já. Dodnes si naprosto přesně pamatuji, kdy jsem s pojmem Aston Martin poprvé setkal. Bylo mi šest let, byl jsem první den ve škole a zatímco já jsem si z domova přinesl model závodního Porsche 911 a žluté Ferrari F40, jeden ze spolužáků mě naprosto odrovnal svým bondovským angličákem od světoznámé britské firmy Corgi. Asi už správně tušíte, že šlo o stříbrný Aston Martin DB5. Tento modýlek se spoustou funkčních součástek včetně katapultovací sedačky s figurkou Bonda je dnes mimochodem mezi sběrateli stejně slavný jako samotný agent 007. Už první den ve škole jsem se tedy naučil opravdu důležitou věc - že jedno z nejkrásnějších aut na světě vyráběl Aston Martin. Dnes můžeme konstatovat, že pokud jde o krásu moderních karoserií, Aston Martin je bohudíky stále na špičce.

Teď už se ale vraťme o 100 let zpátky, na místo a do časů, kde se zrodila legenda. Prostým faktem je, že dnes vám každý desetiletý klučina se zájmem o auta zhruba popíše, jak vznikly značky Ferrari a Lamborghini. Rivalita dvou italských borců zhmotnila sny a přinesla světu nejlepší sportovní, supersportovní i závodní auta. Ale zeptejte se večer u piva kamarádů na vznik Aston Martinu a pokud se nekamarádíte vyloženě s partou vášnivých a vzdělaných benzínových hlav, málokdo vám dokáže tento příběh správně popsat.

To jak tahle automobilka přišla na svět, je ve své podstatě dost podobné neskutečnému úsilí Enza Ferrariho o závodní úspěch s vozem vlastní konstrukce. Byly to pionýrské doby první čtvrtiny 20.století, kdy Anglie začínala skutečně vonět benzínem a olejem. Už čtyři roky po přelomu století se na britských ostrovech proháněla pěkná řádka bláznů, kteří startovali v prvních závodních sérií - pokud se to tak vůbec dá nazvat. Proč Aston Martin? Jde o spojení jména muže, který závodil s vlastnoručně připraveným desetikoňovým Singerem v přilehlých oblastech kolem Londýna a části názvu závodu vrchu - "Aston Hill speed climbing", kterého se Lionel Martin několikrát účastnil a v roce 1913 zde zvítězil.

Zrod z čisté vášně a touhy

Martin ale nebyl sám a tak se mohl jeho úspěch rozvíjet s nadějí ve světlé zítřky. Ruku k dílu totiž přidal jeho kamarád Robert Bamford, který byl zručnějším mechanikem a oba dva spolu začali trávit bezesné noci v dílně. Už rok po Martinovo vítězství se Singerem v Buckinghamshire, byl v garáži poprvé nastartován jejich první společný prototyp. Zde je třeba poznamenat, že samozřejmě nešlo o vůz z jimi navržených a vyrobených součástí. Zjednodušeně řečeno to byla kombinace toho nejlepšího, co mohli oba dva pánové v garážích a bazarech v okolí Londýna sehnat - tedy alespoň oni dva v to věřili a nic jiného si v této době stejně nemohli dovolit. Šlo o šasi z italské voituretty Isotta-Fraschini navržené Bugattim a o řadový čtyřválcový motor od firmy Coventry-Simplex. Následující čtyři roky se oba nadšenci protloukali krizí způsobenou prvním globálním válečným konfliktem a stále přemýšleli, jak se prosadit v čím dál zajímavějším odvětví, protože věděli, že vývoj půjde dopředu ať už s nimi nebo bez nich. Financí pro rozhazování se jim ale rozhodně nedostávalo. Zlom nastal po první světové válce ke konci roku 1919, kdy svou firmu přesunuli do nového sídla v Mews Henniker Chelsea v Abingdon Road a v lednu 1920 se slavil začátek výroby prvního Aston Martinu originální konstrukce.

Jednou nahoře, jednou dole...

Od téhož roku lil do společnosti finanční prostředky velice movitý hrabě Luis Zborowski, který byl zároveň milovníkem závodů, takže mohl výsledek práce "svých hochů" testovat v praxi. Začínalo se u 1.5 litrových agregátů. Prvním úspěchem byla konkurenceschopná účast dvou vozů na Grand Prix Francie 1922. O tři roky později bohužel přišla smůla a smrt. V roce 1925 byla z minuty na minutu pryč finanční pumpa, která umožňovala výrobu. Pán Zborowski byl jedním z šlechticů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie automobilismu, ale za volantem bohužel také přišel o život, když fatálně havaroval v Monze za volantem závodního Mercedesu. Firma musela být prodána. Do jejího čela se dostala skupina investorů v čele Lordem Charnwoodem. S tím se nesrovnal Lionel Martin, a protože to již o něco dříve zabalil i jeho kolega Bamford, odešel i on. Následně vzniklá společnost s novým názvem Aston Martin Motors Ltd. tedy již neměla se svými zakladateli kromě jména nic společného. V témže roce se do čela firmy dostal W. S. Renwick, který značku koupil za úsměvných 6 tisíc liber. Spolu s italským partnerem A. C. Bertellim výrobu přesunuli do Felthamu a opět se jí začalo dařit díky novým šikovným inženýrům, jejichž práce získávala stále větší reputaci. Tento pokrok vedl v roce 1928 k první účasti Aston Martinu na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Nová patnáctistovka s vačkovou hřídelí v hlavě se prosadila nejen zde, ale také při závodě na 1000 mil, v Brooklands i na Mille Miglia. Již ve 30.letech byly tyto závodní úspěchy obrovskou reklamou pro prodej silničních modelů. Ty se sice prodávaly obstojně, ale stále nešlo o žádnou velkosériovou produkci a tak stále haprovalo finanční zázemí. Z této doby pochází mimojiné také přenádherný sportovní Aston Martin Ulster. Před rokem 1940 se ještě objevil nový dvoulitrový motor a avantgardní prototyp ATOM s nezávislým zavěšením a spoustou dalších inovativních řešení, jenže to již Evropu zahalil zlověstný mrak druhé světové války a Británie nezůstala ušetřena.

Zlatá éra Davida Browna

Během války z továrny žádná auta nevyjížděla a ani po porážce nacistického Německa to nevypadalo dobře. Jenže Aston Martin měl znovu štěstí v neštěstí a jeho potenciál objevil David Brawn. Šlo o ambiciozního a energického průmyslníka se zkušenostmi z výroby traktorů, který koupil také firmu Lagonda. Pod jeho vedením vznikl první Aston Martin s dvojící písmen DB v názvu a stroj s označením DB2 v roce 1951 doslova ovládl 24h Le Mans, když obsadil první tři místa. To byla takřka nepředstavitelná věc a silniční modely se začaly konečně pořádně dostávat mezi společnost. O tři roky později byla výroba přesunuta do nového centra v Newport Pagnell, které se stalo domovem pro DB2/4. V letech 56, 57 a 58 značka zaznamenala další milníky díky modelům DBR1, DB MK III a DB4 s italskou karoserií Superleggera a šestiválcem 3.8 l od Tadeka Marka. Přímo pro okruhové ježdění a závody byl stvořen model DB4GT a v roce 1960 přišla jeho sexy sestra, která založila dnes již legendární tradici spolupráce Aston Martinu s italskou karosárnou Zagato. Model DB4 GT Zagato je i mnohými odborníky považován za nejkrásnější auto historie, které svým charismatem překonává Jaguar E-Type, všechna Ferrari, Maserati nebo vozy Alfa Romeo.

V roce 1963 se automobilka opět nenacházela v utěšené finanční situaci a tak odpískala výrobu továrních závoďáků. V témže roce se však na scéně objevuje další designová ikona - model DB5, který si vybral spisovatel Ian Fleming pro svého Bonda. Auto samozřejmě zazářilo v notoricky známých filmech Goldfinger a Thunderball se Seanem Connerym, vyrobilo se celkem asi 1000 kusů a dodnes jde o největší ikonu v historii automobilky, která zanechala nesmazatelnou stopu v populární kultuře i v historii britského automobilismu. Na loňské slavnostní premiéře nejnovější bondovky Skyfall se v jednom momentu rozneslo v celém kinosále vzrušené suškání a povzdechy - to když Daniel Craig otevřel vrata od garáže a strhnul plachtu ze starého DB5. Ano, dodnes se z tohoto vozu tají dech snad opravdu všem lidem včetně naprostých laiků.

V návaznosti na úspěchy DB5 představil Aston v roce 1965 i "débéšestku", která se o rok později dočkala i otevřené verze Volante. Velmi energická nálada ve firmě pokračovala i ve zbytku dekády, kdy přišlo nové kupé DBS a s ním také první osmiválcový motor 5,3 l. Přestože se již vyráběla skvělá silniční auta, jejich ceny zrovna nekorespondovaly s aktuální ekonomickou situací ve světě zasaženým ropnou krizí. David Brown musel své firmy prodat a automobilku získala v roce 1972 do vlastnictví skupina Company Development Ltd. I v následujících letech se však značka potýkala s dalšími problémy a to nejhorší přestála jen díky dalším prodejům. Aston zaměstnal geniálního designéra Williama Townse, který přivedl na svět revoluční a superluxusní Lagondu. Přestože šlo o nejpozoruhodnější auto své doby s prvním digitální přístrojovkou a elektronickým řízením motoru, nedokázala Aston martin vyvést z krize. Prodalo se jí celkem jen něco přes 600 kusů, ale o to více jde dnes o vyhledávaný sběratelský artikl. Aston Martin se na počátku 80.let nevyhnul dalšímu střídání majitelů a v tu chvíli si moc lidí na slávu modelů s označením DB moc nevzpomnělo. Nicméně v roce 86 přišel druhý model s karoserií navrženou u Zagata - V8 Vantage Zagato. Dnes jde rovněž o velmi ceněný sběratelský kus, ale spíše rozděluje fanoušky na ty, kteří jej milují a kteří nenávidí. Asi bychom se shodli, že kráse DB4 GT Zagato se nemohl ani trochu rovnat. A zde už se dostáváme do novodobé éry, rok po příchodu druhého Zagata se Aston Martinu zmocnil americký koncern Ford, který získal 75 procentní podíl. Dočkali jsme se velkých změn ve výrobním prostředí a po prvním ozdravení modelové řady novým typem Virage a v roce 91 byly zahájeny práce na zcela novém modelu DB7, jehož vznik úzce souvisel s Jaguarem. Ten totiž poskytl své šasi z modelu XJS a na něj byla posazena nádherná karoserie, kterou vytvořil Ian Callum - dnes šéfdesignér Jaguaru. Nejvíce débésedmiček se prodalo s přeplňovaným šestiválcem, ale následoval i ultimativní model Vantage s dvanáctiválcem.

Vstříc dalším dobrodružstvím

S přelomem nového milénia se začala psát moderní éra Aston Martinu. Začalo to ukončením produkce osmiválce od Tadeka Marka, který poháněl řadu modelů více než 30 let.Do éry nových technologií značku dovedl dvanáctiválcový Vanquish, s nímž se za volant Astonu opět vrátil James Bond. Pierce Brosnan jej řídil ve filmu Dnes Neumírej s půvabnou Hale Berry. V roce 2003 je otevřena nová globální centrála značky v GAYDONU a na autosalonu v Detroitu byl představen koncept AMV8 CAR VANTAGE. Pak už Aston začal chrlit další modely - skvělou DB9 a V12 Vanquish S. Další expanzi zaručilo přesunutí výroby motorů do Kolína nad Rýnem. V roce 2005 se Astonh znovu v plné síle vrátil na závodní okruhy s novým prototypem DBR9 a následující rok značka slavila 30 tisíc vyrobených produkčních vozů. Nová vlajková loď přišla v podobě nového kupé DBS a opět ji do svých rukou dostal slavný britský agent v bondovce Casino Royale. Následovalo odhalení modelu V8 Vantage Roadster na autosalonu v LA. Ford se však rozhodl, že již Aston Martin nepotřebuje a tak se v roce 2007 událo další "střídání stráží. Automobilku odkoupilo společenství investorů v čele s Davidem Richardsem. Tento zkušený člověk z Prodrive se spojil s Dr. Ulrichem Bezem a zde se již definitivně začíná psát nová kapitola. Byl vypracován plán hned na několik nových modelů a Aston navíc slavil další vítězství na 24h Le Mans ve třídě GT1 SE s DBR9.

Během posledních několika let se automobilka prezentovala hned třemi významnými modely. Extrémní karbonový hypersport One-77 s cenou přes 40 milionů všichni milují. Kvůli nutnému snížení průměrných emisí musel Aston požádat o spolupráci Toyotu a tak vznikla malá krabicoidní ostuda se jménem Cygnet. V podstatě se na tohle městské vozítko mohla místo typického okřídleného znaku Astonu lepit cedulka s nápisem Product of EU. Důkaz toho, co je Evropská unie a její byrokratický spolek zač. Náladu nám však přesto Aston spravil díky nádhernému prototypu V12 zagato, který se po své premiéře na Concorso Villa d'Este účastnil čtyřiadvacetihodinovky v Zeleném pekle a následně byl transformován i do sériové podoby. Samozřejmě vycházel z dokonalého typu V12 Vantage. Aston ve své historii patrně nikdy nedostal lepší nápad, než zabudovat nejsilnější motor do nejmenšího auta. Tohle auto je neskutečně cool a jsme rádi, že ještě neřeklo poslední slovo.

Co dnes znamená Aston Martin? Ferrari vlastní Fiat a Lamborghini i Porsche má pod křídly koncern Volkswagen. Aston Martin je tedy ve svém prostředí posledním mohykánem, který neslouží žádnému obrovskému rváči. Má vlastní boxerské rukavice a vlastní ring. Má vlastní konstrukční a výrobní postupy, pořád má vlastní motory a pořád vyrábí nejkrásnější karoserie, jaké si dokážete představit. Jak dlouho to ještě vydrží, to dnes bohužel nikdo nedokáže prorokovat. Již delší dobu víme, že motory by mělo v blízké době začít dodávat německé AMG. Každopádně my, co známe příběh této legendy  věříme, že nakonec zase vše dobře dopadne a krásný firemní slogan "Power Beauty Soul" neztratí na svém významu.

Výročí ve jménu dramatického konceptu:

Co by to bylo za oslavu, kdyby sportovní a luxusní automobilka nepředstavila světu něco speciálního. Prototyo CC100 je zjevně inspirován závodním DBR1, který v roce 1959 zvítězil v závodě 24h Le Mans. Jde o klasicky střižený, dvoumístný speedster bez předního okna a bez střechy. CC100 je plně funkční a schopný jet 290 km/h. Aston jej představil při své předváděcí akci na Nürburgringu, kde nechyběl šéf automobilky Ulrich Bez ani starý dobrý Stirling Moss. Co znamená zkratka CC100? Nic tajuplného v tom nehledejte. Znamená to „Concept Car in Aston’s 100th year“. Tedy prostě – koncept pro 100. narozeniny Astonu. Zmínil jsem sice jasnou inspiraci v DBR1, ale jakmile se podíváte na auto zblízka, spatříte řadu moderních detailů a inženýrských vychytávek. Trochu zvláštně vypadají zadní kulatá světla. Tuším, že kulatá světla jsme u Astonu naposledy viděli na nějakém speciálním modelu s karoserií od italského Zagata. Naopak přední část je specifická především svojí maskou typického „astonovského“ tvaru. Na předku auta sídlí také světla s technologií Full LED. Karoserie je kompletně vyrobena z uhlíkového kompozitu a stojí na šasi Aston VH. Jde o platformu, kterou Aston neustále vyvíjí a zlepšuje. V útrobách vozu dýchá starý dobrý šestilitrový motor V12 s atmosférickým plněním a výkon je přenášen prostřednictvím 6stupňového automatizovaného manuálu. Koncept umí zrychlit na stovku do 4 vteřin.

Jistě už jste si sami všimli, jak minimalisticky je řešena kabina. Jde v podstatě o závodní kokpit zaměřený stoprocetně na svou funkci. Dvě skořepinová sedadla, karbonový volant, sdružený přístroj se supermoderním TFT displejem a maximálně jednoduchý středový panýlek se čtyřmi tlačítky pro ovládání převodovky a letadlovými přepínači pro další funkce, jako je osvětlení nebo klimatizace. Řemeslné zpracování interiéru je celkově vzato samozřejmě bezchybné. Auto bylo navrženo a postaveno v době kratší než 6 měsíců. Na délku měří zhruba 4,5 metry, na šířku má kolem 2 metrů a je podstatně nižší, než kterýkoli sériový Aston. Dostala se k nám také neoficiální informace o hmotnosti, která by měla být nižší než 1200 kg, což by bylo třeba ve srovnání s V8 Vantage o cca 400 kg méně.

Automobilka chce do budoucna přijít k mnohem širšímu uplatnění karbonových vláken a lepených spojů a tak se určitě dočkáme chvíle, kdy budou Astony nové generace lehčí, než kdykoli v historii..

Stručný přehled milníků...

1921:

První Aston pochází z roku 1913. Vyrobený na koleni způsobem "co dům dá" - tomu odpovídá i označení "Coal Scuttle". Následoval prototyp Bunny a v roce 1921 přišel model A3. Dnes jde o nejstarší dochovaný Aston. Vůz je ve vlastnictví muzea Aston Martin Heritage Trust.

1939:

Karoserie přenádherného Astonu Atom od Claude Hilla byla z hliníku a kryla trubkový rám. Kdyby nadčasový Atom nevznikl, patrně by firmu nekoupil David Brown a celé story by bylo o mnoho kratší...

1951:

DB2 totálně ovládá čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans a Brown definitivně rozhoduje o účasti v dalších závodech i o vývoji dalších závodních aut.

1960:

Geniální DB4GT Berlinetta od Zagata je jedním z nejžádanějších klasických vozů. Bylo vyrobeno pouhých 19 kusů a v konfiguraci LHD vzniklo jen osm vozů.

1963:

Přichází DB5 - evoluce DB4 s novým 4litrovým šestiválcem se třemi karburátory SU nebo Weber a pětistupňovým manuálem ZF. Bond už nikdy nebude jezdit v krásnějším autě...

1976:

Zrodila se ultramoderní Lagonda od W.Townse s charakterem mezigalaktického plavidla. Auto, které v kontextu doby nikdy nepřestane fascinovat svou technologií, klínovitým designem a extrémně vysokou cenou.

1980:

Aston Martin Bulldog je druhou modlou od W.Townse. Nejbrutálnější auto své doby s motorem V8 twin-turbo. Prý bylo schopné jet přes 380 km/h. McLAREN by plakal.

2009

Ručně stavěný One-77. 77 exemplářů, nejlepší atmosférický V12 (7,3 litru), který Británie dala dohromady, celokarbonová konstrukce a nejvznešenější karoserie mezi hypersporty. Nikdy po něm nepřestaneme toužit

pozn.autora: článek byl publikován v automobilovém magazínu Faster

Autor: Vojtěch Hlavatý | pondělí 24.2.2014 14:18 | karma článku: 11,26 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Vojtěch Hlavatý

Prubířský kámen pravice! Církev není jen kostel!

V poslední době je toho všude plno. Především na stránkách levicověji zaměřených mainstreamových médií se objevují polemické materiály týkající se vrácení církevního majetku. Téměř ve všech takovýchto článcích se používá stereotypní argumentace, která se dá ve stručnosti vyjádřit jednou větou: Církev má být chudá...

27.12.2013 v 15:43 | Karma: 42,92 | Přečteno: 7717x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Hlavatý

"Miluju věci, co jsou strop, ne prostřední..."

Asi přesně nevím jak správně by měl tento blog začít. Nevím, jak se má správně psát úvod k takové automobilové modle, jakou Alfa Romeo T33 Stradale bezesporu je. Asi jen slovo „ohromující“ může dobře popsat ty jemné a nádherné linie.

22.12.2013 v 23:16 | Karma: 8,50 | Přečteno: 423x | Diskuse| Věda

Vojtěch Hlavatý

Věnováno památce Oldřicha Uhlíka - nejlepšího českého karosáře

Výjimečný karosář s perfektním citem pro estetiku. Uhlík byl v první řadě slušný a čestný člověk - beze zbytku. Život mu připravil neskutečně těžkou životní cestu. Tak těžkou, že si to dnešní řemeslníci a živnostníci neumí ani představit. Chudoba, výcvik a následný boj na frontě první světové války, složité začátky, práce na vývoji firmy s nikdy nekončícími půjčkami. Je to možná pro někoho paradox, ale v protektorátu a za druhé světové války to nebylo pro Uhlíka a jeho karosárnu zdaleka tak zlé, jako potom, co následovalo. Rudej bolševickej teror!

22.12.2013 v 22:09 | Karma: 16,53 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Hlavatý

Ať žije Panna Maria Guadalupská! Ať žije Kristus Král! X♥ X

Ve čtvrtek 12.prosince katolíci slaví svátek Panny Marie Guadalupské. Zjevení Panny Marie v Mexiku v roce 1531 napomohlo k dokončení evangelizace Mexika. Panna Maria se zjevila indiánovi Juanu Diegovi na kopci Tepeyac. Zanechala u něj vzkaz pro místního biskupa v němž od něj žádala, aby na místě zjevení postavil kostelík. Biskup indiánovi nejprve nevěřil a chtěl od něj alespoň nějaký jednoduchý důkaz. Diego si logicky nevěděl rady, ale Panna Maria se mu zjevila po druhé a poslala ho na vrchol kopce Tepevac, kde rostly růže. Diego je měl natrhat, uschovat pod svůj plášť a donést je biskupovi.

11.12.2013 v 16:31 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Hlavatý

Restituce nejsou únosné? Pro společnost nebo pro KSČSSD?

Katolická církev diskriminuje stát? Že ani majetek fyzických osob nebyl restituován na základě principu "co bylo ukradeno má být vráceno", ale na základě toho, že vyrovnání bylo pro společnost únosné a pro mnohé možná dokonce žádoucí? Vrácení církevního majetku tedy není pro společnost únosné? Kdo představuje tu společnost? Snad ne ČSSD a KSČM? Vrácení církevního majetku není pro mnohé žádoucí? Z jakého důvodu, a kdo jsou ti mnozí? Snad ne komunisticko-podnikatelská mafie? Taková demagogie, jaká momentálně panuje nejen v českém mediálním mainstreamu, se v minulosti objevovala snad opravdu jen v komunistickém tisku.

10.12.2013 v 20:56 | Karma: 23,32 | Přečteno: 871x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1230x
Dalo by se říct, že mám nějaký zásady... Jihočech, konzervativní milovník automobilové krásy, technologie, rychlosti a historie. Jsem katolík - spíše tradicionalista. Pořád hledám svoje místo na tomhle světě. Lidí, kteří mě inspirují je nepřeberné množství. Za všechny vyjmenuji tyto: Ayrton Senna, James Dean, James Hunt, Syd Mead, Jaroslav Juhan, Oldřich Uhlík, Václav Zapadlík, Vladimir 518, Cormac McCarthy, J.R.R. Tolkien, Enzo Ferrari, Ettore Bugatti, Francisko Franco. Pro někoho dost nesourodá skupina, pro mě lidé, kteří znamenaj svět....

"God gives me strength. Life is a present that God has given us and we must treat it with care and respect." - Ayrton Senna

Seznam rubrik