Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dokonalá kočka - Jaguar MK.X/420G

Pokud se zajímáte o auta, určitě jste před dvěma lety zaznamenali výročí 50 let od šokujícího představení Jaguaru E-Type, o kterém dnes mluvíme jako o oficiálně nejuznávanějším a nejkrásnějším sportovním voze všech dob. Bohužel se ve stínu notoricky známého E-Typu dost zapomíná na jiný nanejvýš důležitý automobil, který již taktéž oslavil 50.narozeniny.

Tím jest Jaguar MK.X. Jak jsem napsal – E-Type zná snad opravdu každý. Jenže tohle auto si zaslouží minimálně stejnou úctu. Bylo celkově propracovanější a složitější a ve své době dokonce o polovinu dražší!

Tento Jaguar byl vůbec první superlimuzínou, dodnes je považován za snad nejkrásnější luxusní sedan všech dob a i dnes automobilky při tvorbě moderních vozů vychází právě z kvality a špičkového zpracování tohoto vozu. Moderní luxusní sedan zkrátka vznikl v britském Coventry. U MK.X šlo také o největší anglickou limuzínu s absolutně nedostižnými jízdními vlastnostmi a pohodlím ve své třídě. Její služby využívaly v šedesátých letech jen ty nejvyšší společenské vrstvy. Jaguar „Mark Ten“ byl nejprestižnějším produktem jak v Británii, tak na důležitém trhu v USA.

V roce 1966 byly provedeny jisté technické změny a vůz byl z marketingových důvodů přejmenován na ’420G‘ (Grand). Změny zahrnovaly např. pozměněnou přední masku, chromové lišty na bocích, blinkry umístěné na předních blatnících nebo na přání možnost dvoubarevného lakování. 420G se vyrábělo v menším množství než MK.X, hlavně proto, že po roce 1968 se v jeho vlastních řadách objevil nový sedan, v podobě Jaguaru XJ6, který se ukázal jako silný konkurent pro starší model. 420G se ztrácel v roce 1970, limuzína Daimler DS420, která byla na MK.X založena, však zůstala ve výrobě až do roku 1992.

Automobil byl velmi oblíbený u diktátorů – jeden vlastnil např. rumunský diktátor Nicolae Ceausescu, který měl ve svém voze např. zakázkově čalouněný interiér rudou kůží. Vůz nevynikal pouze svým luxusem, skvostným designem a majestátními proporcemi, které z  něj učinily jakousi „sochu na kolech“, ale také skvělými jízdními vlastnostmi. Zrychlení z 0 na 100 km/h pod deset vteřin bylo a je vzhledem k hmotnosti téměř dvou tun ve své době i dnes velice zajímavou hodnotou. Maximální rychlost 195 km/h byla neskutečná! Schopnost rychlé jízdy tomuto Jaguaru propůjčoval nejprve šestiválec XK 3,8 s trojitými karburátory SU. V roce 1964 dnes již legendárnímu šestiválcovému motoru XK zvedli objem na 4.2 litru. Výkon 265 koní ve spojení s 3-stupňovou automatickou převodovkou putoval na propracovanou zadní nápravu. Na speciální přání pak bylo možné  místo automatu zvolit 4-stupňový manuál, který mohl být ve zcela vrcholné zakázkové výbavě doplněn o elektricky ovládaný rychloběh Overdrive.

Spatřit tento nízký, široký (ve své době nejširší automobil postavený ve Velké Británii) velký a rychlý sedan se samonosnou karoserií ve špičkovém stavu na silnici už je dnes bohužel velkou vzácností. Částečně je to dané i tím, že v Anglii povětšinou nebyly na takto velký vůz uzpůsobeny garáže a tak byl MK.X často venku krutě vystavován vlivům, pro Britské ostrovy typického, proměnlivého počasí. Automobil jako je MK.X/420G, si skutečně zaslouží jen tu nejlepší péči, a tak pokud jste měli v plánu nějakou renovaci a nemáte k ruce profesionální řemeslníky, odborníka přes renovace jaguárů a dostatečně tučné bankovní konto, raději se do ničeho podobného nepouštějte. Transparentním příkladem může být třeba „jen“ kompletní špičková renovace interiéru – za finance, které je do ní v takovém případě třeba vložit, si můžete pořídit třeba Jaguara E-Type… (!)

Přesto je to však možné… a to i v naší vlasti…

V Čechách máme asi kolem 10 exemplářů, z nichž sem většinu dovezl automobilový sběratel, prezident a zakladatel Jaguar Clubu Czech Republic, Filip Turek. Sám vlastní asi 3 nebo 4 exempláře. Všechna jeho auta prošla nebo stále prochází tou nejpečlivější renovací v rukou profesionálů a i samotného majitele bych označil v rámci Střední Evropy za toho nejpovolanějšího člověka pro vlastnictví tak ušlechtilých vozů jako je třeba právě Jaguar Mark X / 420G. X♥ X

délka: 5144 mm
šířka: 1943mm
rozvor: 3048mm
výška: 1391 mm
hmotnost:  cca 1950 kg

XK 4.2, benzín
Řadový 6-válec, 4 235 ccm
12-ventil, komprese 9 : 1
Vrtání x zdvih: 92.07 mm x 106 mm
Výkon motoru: 195 kW (265 PS) při 5400 ot./min.
Točivý moment: 385 Nm při 4000 ot./min.

Autor: Vojtěch Hlavatý | neděle 8.12.2013 7:49 | karma článku: 9,63 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Vojtěch Hlavatý

Příběh vozů Aston Martin - Nezestárnou.....

Aston Martin loni oslavil 100.výročí od založení automobilky. V dnešní rychlé online době s neustálým připojením ke stále většímu počtu sociálních sítí už jste to jistě zaznamenali a něco na toto téma jste si jistě přečetli. Pojďme se ale nad touto velkolepou a skutečně významnou oslavou narozenin alespoň na okamžik zamyslet trochu analagově. Připravil jsem pro vás skromný výlet po dlouhé čáře života jednoho z nejpozoruhodnějších automobilových výrobců světa.

24.2.2014 v 14:18 | Karma: 11,26 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Hlavatý

Prubířský kámen pravice! Církev není jen kostel!

V poslední době je toho všude plno. Především na stránkách levicověji zaměřených mainstreamových médií se objevují polemické materiály týkající se vrácení církevního majetku. Téměř ve všech takovýchto článcích se používá stereotypní argumentace, která se dá ve stručnosti vyjádřit jednou větou: Církev má být chudá...

27.12.2013 v 15:43 | Karma: 42,92 | Přečteno: 7717x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Hlavatý

"Miluju věci, co jsou strop, ne prostřední..."

Asi přesně nevím jak správně by měl tento blog začít. Nevím, jak se má správně psát úvod k takové automobilové modle, jakou Alfa Romeo T33 Stradale bezesporu je. Asi jen slovo „ohromující“ může dobře popsat ty jemné a nádherné linie.

22.12.2013 v 23:16 | Karma: 8,50 | Přečteno: 423x | Diskuse| Věda

Vojtěch Hlavatý

Věnováno památce Oldřicha Uhlíka - nejlepšího českého karosáře

Výjimečný karosář s perfektním citem pro estetiku. Uhlík byl v první řadě slušný a čestný člověk - beze zbytku. Život mu připravil neskutečně těžkou životní cestu. Tak těžkou, že si to dnešní řemeslníci a živnostníci neumí ani představit. Chudoba, výcvik a následný boj na frontě první světové války, složité začátky, práce na vývoji firmy s nikdy nekončícími půjčkami. Je to možná pro někoho paradox, ale v protektorátu a za druhé světové války to nebylo pro Uhlíka a jeho karosárnu zdaleka tak zlé, jako potom, co následovalo. Rudej bolševickej teror!

22.12.2013 v 22:09 | Karma: 16,53 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Vojtěch Hlavatý

Ať žije Panna Maria Guadalupská! Ať žije Kristus Král! X♥ X

Ve čtvrtek 12.prosince katolíci slaví svátek Panny Marie Guadalupské. Zjevení Panny Marie v Mexiku v roce 1531 napomohlo k dokončení evangelizace Mexika. Panna Maria se zjevila indiánovi Juanu Diegovi na kopci Tepeyac. Zanechala u něj vzkaz pro místního biskupa v němž od něj žádala, aby na místě zjevení postavil kostelík. Biskup indiánovi nejprve nevěřil a chtěl od něj alespoň nějaký jednoduchý důkaz. Diego si logicky nevěděl rady, ale Panna Maria se mu zjevila po druhé a poslala ho na vrchol kopce Tepevac, kde rostly růže. Diego je měl natrhat, uschovat pod svůj plášť a donést je biskupovi.

11.12.2013 v 16:31 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1230x
Dalo by se říct, že mám nějaký zásady... Jihočech, konzervativní milovník automobilové krásy, technologie, rychlosti a historie. Jsem katolík - spíše tradicionalista. Pořád hledám svoje místo na tomhle světě. Lidí, kteří mě inspirují je nepřeberné množství. Za všechny vyjmenuji tyto: Ayrton Senna, James Dean, James Hunt, Syd Mead, Jaroslav Juhan, Oldřich Uhlík, Václav Zapadlík, Vladimir 518, Cormac McCarthy, J.R.R. Tolkien, Enzo Ferrari, Ettore Bugatti, Francisko Franco. Pro někoho dost nesourodá skupina, pro mě lidé, kteří znamenaj svět....

"God gives me strength. Life is a present that God has given us and we must treat it with care and respect." - Ayrton Senna

Seznam rubrik