Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neexistuje 10% extrémistů

Před tím, než pan ministr Prymula pohřbil svou politickou kariéru návštěvou restaurace, řekl něco, co možná pohřbilo daleko více než jen jeho; a sice, že 10 % lidí jsou extrémisté nedodržující pravidla.

Prosazování opatření není věštění z křišťálové koule; důsledky i dopady většiny věcí, které chceme po lidech, se dají poměrně dobře a s předstihem odhadovat. Tvrdit o lidech, že jsou extrémisty, je nepochopení naprostých základů toho, jak lidé reagují na požadavky a na omezení, těžko se chce věřit, že ministr své rozhodování konzultoval se „sociology“ a že se na ně vůbec odvolává. Nechme ale kritiky a pojďme si říct, jak se vlastně věci doopravdy mají.

Řekněme, že jste autorita (ministr), a chcete, aby lidé poslouchali vámi vydané nařízení. Než ho vůbec vymyslíte, měli byste uvažovat o nejméně třech parametrech, které ovlivní, co se s nařízením stane. Prvním parametrem je schopnost cílové populace přijímat rozhodnutí. Někdy je vysoká (vojákovi speciální jednotky řeknete „skoč“ a skočí), někdy nízká (klub houbařů se dohaduje na každém detailu), v případě české populace po půl roce s koronavirem je spíše vlažnější. Druhým parametrem je míra, kterou opatřením zasahujete do života populace; vláda zvolila opatření s velkým dopadem, ale postupně dávkovaná. Třetím parametrem je pak vnímaná užitečnost opatření (virus je vážný problém, ale rozdíl mezi tím, jak většina populace vnímá realitu, a přehnaným mediálním strašením vede k apatii). Pokud dovedete tyto parametry správně zohlednit a vaše opatření dostat do jejich průsečíku, nebude problém ho prosazovat a lidé vás poslechnou. Na základě veřejně dostupných informací i vlastních pozorování si myslím, že tyto parametry nebyly zohledněny a ministr, potažmo vláda si mysleli, že lidé rozhodnutí „prostě přijmou“ a začnou se dle nich ihned chovat.

Předpokládejme, že přes všechno, co jsem popsal výše, vidí většina společnosti vládní omezení jako oprávněná a důležitá. Protože schopnost přijímat je ale snížena a rozdíl mezi vnímanou a médii prezentovanou situací dost veliký, přirozeně vznikne menšina, která bude proti. Předpokládejme, že více nebo méně proti je okolo 20% populace, tedy pětina. I z této pětiny ale největší část opatření pouze kritizuje, nebo je nedodržuje doslova, jak by měla. Skutečných aktivních odpůrců je mnohem méně, v nejhorším případě jednotky procent. Pokud nejsou příliš aktivní, nebo pokud mezi nimi nejsou výraznější opinion leadeři, tedy lidé, kteří mají schopnost aktivně ovlivňovat názory ostatních, nepředstavují problém.

Jestliže ale ministr v médiích a nahlas prakticky řekne, že 10% populace se chová extrémisticky, pak se hluboce mýlí, přesněji ukazuje na to, že výše popsaným faktům vůbec nerozumí. Současně dochází k tomu, že tím vysílá silný signál veřejnosti. Tento signál dopadá primárně na tu část 20 % negativně orientovaných, kteří doposud nejsou aktivní; utvrzuje je v tom, že opatření jsou špatně a mobilizuje je, tedy dělá z pasivních odpíračů opatření odpírače činné. Malá část odpůrců opatření se tím tzv. saturuje, postupně vyplňuje aktivními odpírači.  Čím více saturovaná tato část veřejnosti je, tím více působí na zbývajících 80 % a „uhlodává“ z nich ve svůj prospěch. Počet lidí, kteří opatření podporují, setrvale klesá.

Stručně a jednoduše řečeno: tím, že ministr prohlásí část veřejnosti za extrémisty, dělá – ze svého pohledu – extrémisty z daleko větší části veřejnosti a nabourává důvěru ve svá opatření u těch lidí, kteří ji doposud měli. Je to nebezpečné, nezodpovědné a hlavně to ukazuje na fakt, že tento ministr nerozumí základním principům prosazování a řízení opatření, protože pokud by rozuměl, nic podobného nevypustí z úst.

Problém je vážný, neschopnost vlády prosazovat opatření ale není možné svalovat na občany, není to jejich vina. Příčina problému tkví částečně v tom, jak jsou opatření řízena a vydávána (působí to nekoncepčně, příliš časté změny ubírají na legitimitě), částečně leží v destruktivní činnosti médií, která v dobré víře v to, že strašení občanů nejhoršími scénáři je „prevence“, způsobila vznik apatie velkého procenta veřejnosti. V každém případě ale neexistuje nic jako 10 % extrémisticky smýšlejících občanů.

Přeji vám hezký den. Pokud vás více zajímá, co dělat, aby lidé poslouchali opatření, pusťte si můj aktuální podcast.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 26.10.2020 9:00 | karma článku: 24,51 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma: 16,32 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik