Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu, jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

Premiér Andrej Babiš vydal knihu, která je volně ke stažení na internetu. Má provokativní název, uranově zelenou barvu a zhruba 450 stran. Technicky je to kompilát myšlenek a názorů premiéra, který ho má podpořit před volbami. I když se v oblasti marketingu již nějakou dobu profesně nepohybuji, tipoval bych, že ji napsal ve spolupráci s tzv. ghostwriterem (spolupracujícím autorem, který knihu fakticky vytvoří, politik je ovšem autorem myšlenek a nositelem copyrightu). Což je praxe zcela obvyklá v anglosaském světě.

Babišova kniha vzbudila masivní zájem médií a prakticky přes noc se stala tématem článků a bezpočtu komentářů na sociálních sítích. Nechci hodnotit její obsah jednak proto, že ji nemám přečtenou a jednak proto, že k čemukoli, co autor vypustí doprostřed předvolební okurkové sezony, se stavím krajně skepticky. Mimořádně zajímavé jsou však reakce, které vyvolala, a zejména pak otázka, jaké si je autor vlastně přál.

Těžko předpokládat, že zmíněný opus bude většina voličů hnutí ANO číst skutečně od začátku do konce. Spíše si najde pár stránek a na nich pro sebe zajímavé teze. Na sociálních sítích se tak už objevili migranti, porodnost a pár dalších. Tytéž stránky vzbuzují intenzivní odpor politické konkurence, ale také lidí, kteří Babiše (nechme stranou nakolik právem) ztotožnili s absolutním zlem. To znamená, že se o nich mluví a čím více se o nich mluví, tím více mají tyto z kontextu vytržené útržky čtenářů. Kniha tak nefunguje jen jako celek, ale také, a dost možná hlavně, jako jednotlivé komponenty. K čemu slouží? Zřejmě jako argumentář, tj. zdroj argumentů pro zastánce, ale nakonec i pro politické odpůrce pana premiéra. představte si to tak, že při hádce v hospodě diskutující vytáhne, že "on to tam napsal takto!".

Pokud jde o reakce na knihu jako celek, média o ní informovala a na sociálních sítích jsem zaznamenal dvě typické reakce ze strany kritiků. První reakcí bylo volání po fact-checkingu, tedy po ověření pravdivosti výroků z knihy. Druhou pak neméně silné volání po ignorování knihy hraničící až s „Voldemortovským“ principem z Harryho Pottera, kdy je zlo tak strašlivé, že nikdo nesmí vyslovit ani jeho jméno. Obě tyto snahy jsou samozřejmě v příkrém rozporu, protože jednoduše nelze dělat jedno a současně druhé, ale zároveň se zdá, že se kritické hlasy nedovedou rozhodnout, co vlastně chtějí.

Jak jsem už napsal, nerozumím politickému marketingu, ale ze sociologického pohledu se premiérovi – a jeho PR – kniha velmi povedla. Je velká, tlustá, hodně se o ní mluví. Málokdo ji četl celou, ale skoro každý jednu či dvě stránky. Čím více se křičí proti ní, nebo naopak o ní „hromově mlčí“ (pojem jsem si půjčil z Twitteru, moc se mi líbí), tím více čtenářů reálně má. Skalním podporovatelům poslouží velmi dobře jako zdroj argumentů, odpůrce nutí reflektovat a to tím hlasitěji, čím více deklarují, že o ní "nemluví". Vzniká tak princip, kterému se anglicky říká „always-forward“, tj. cokoli aktivního k tématu uděláte, vždy jej posunete dopředu.

Nehodnotím obsah, necítím se být způsobilý hodnotit formu premiérovy knihy; chcete-li mít na obojí vlastní názor, jediné, co můžete udělat, je si ji doopravdy přečíst. Ale z komunikačního a persuasivního hlediska je to úspěch. A dost možná i inspirace pro ostatní politiky.
Hezký den.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 19.7.2021 9:09 | karma článku: 18,99 | přečteno: 1153x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma: 16,32 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Co kryje prezident?

Nedělní projev prezidenta Zemana vyvolal v České politice bouři ve sklenici vody. V bouři názorů a protinázorů však zapadlo to nejdůležitější: o prezidenta dost možná vůbec nejde.

26.4.2021 v 8:00 | Karma: 25,07 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik