Zastavte nepřijatelné zabíjení civilistů a dětí...

prohláslli svorně premiéři Belgie a Španělska. Perfektní, řeklo by se, pokud by oba dva nezmínili pouze reakci IDF v pásmu Gaza a tak nějak opomněli, že existuje cosi, čemu se říká kauzalita. 

„Náhodné zabíjení civilistů, včetně tisícovek chlapců a děvčat, je naprosto nepřijatelné,“ řekl Sánchez (premiér Španělska)  na tiskové konferenci na hraničním přechodu Rafáh. Podobně se vyjádřil De Croo (premiér Belgie): „Zabíjení civilistů musí přestat… Ničení Pásma Gazy je nepřijatelné.“

Často je zmiňován počet obětí na obou stranách. Na té izraelské je to cca 1200 lidí, kteří byli umláceni, upáleni, ubiti motykou či po znásilnění zastřeleni - to vše po vpádu humanoidů z pásma Gaza dne 7.10.2023. K tomu je třeba připočítat několik desítek vojáků, kteří byli zabiti při následné operaci. Na straně arabské jde jistě o větší počet, protože vedle zhovadilců z Hamásu zemřela řada obyčejných obyvatel Gazy. Jsem si jist, že žádný z nich nebyl úmyslně upálen, ubit motykou, žádná arabská žena nemusela před svou smrtí snášet "radovánky" mužů z opačné strany barikády. Řada z Arabů zemřela po neúspěšném odpalu hamáských raket, řada z nich jako živé štíty "bojovníků", kteří zalezli do tunelů jako potkani. I strádání, které nyní zažívají, není tak úplně vinou Israele, neboť pokud by nebylo 7.10.2023, nebylo by ani dnešního špatného žití dnes. 

Tomáš Guttmann na serveru Blogosféra (zde) zmiňuje správný poznatek, že současný konflikt začal pro většinu světa až 8.10.2023. To, co se dělo den předem je už tak nějak nezajímavé, jakoby pominutelné, protože to hlavní se odehrává teď a nyní.

Nepodezírám ani jednoho ze zmíněných premiérů z imbecility či jedinců s nedostatkem informací. Předpokládat lze pravý opak, tedy, že mají mnohem více informací, než se dostane na veřejnost. Musí dobře vědět, kam se poděly peníze jejich občanů, které v rámci "humanitární pomoci" posílala EU do pásma Gaza (kde mimochodem od roku 2006 výrazně stoupla porodnost, což tak trochu jde proti tvrzení o nuzných podmínkách). Jde tedy o cosi jiného. Nejpravděpodobněji obavy z muslimského obyvatelstva v obou zemích, které je schopno pro svůj značný počet demonstrovat natolik intensivně, že to zaměstná policii i armádu, která však nemůže použít všechny možné prostředky k zvládnutí situace a nastolení pořádku. Může to být i jistý larvovaný antisemitismus, který má ve Španělsku mnohasetletou tradici. 

Oba pánové ustrnuli na pozicích korelace - tedy nepřijatelném skóre mrtvých na obou stranách (je třeba jim opakovaně sdělovat že pokud by stát Israel neměl Iron dom, byl by počet zabitých Israelců mnohem vyšší). Je třeba jim připomenout, že pokud by EU a USA nepumpovaly do pásma Gaza miliardy dolarů a euro, problém by dnes nejspíše nebyl, protože rakety a kalašnikovy holt něco stojí. 

Oba pánové by měli přejít na pozici kauzality. Že když obrazně v Pekingu mávne motýl křídly.......

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 25.11.2023 13:38 | karma článku: 43,54 | přečteno: 3966x