Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Symboly na židovských náhrobcích

Náhrobní deska na novodobých hřbitovech označuje zpravidla jen rok narození a úmrtí, někdy s biblickým textem či větou o rozloučení. Židovské náhrobky však vedle mnohomluvných popisů zemřelého mají i svou jedinečnou symboliku.

 

Židovský hřbitov v Osoblaze - malém výběžku Slezska do polského území - byl založen nejspíše již v druhé polovině 14. století. První písemné zmínky o něm jsou z roku 1570. Židovský hřbitov byl vybudován v těsném sousedství dnes již neexistující židovské čtvrtě. Terén hřbitova je značně členitý s kopečky i s čestným místem pro pohřbívání rabínů. Dnes je zde patrno zhruba 300 macevů /náhrobních kamenů/, je však téměř jisté, že další jsou ukryty pod hlínou.

Synagoga, která byla původně dřevěná a pocházela z roku 1570, byla vypálena dánskými vojsky za třicetileté války. Další byla postavena v letech 1727-1728 v raně barokním stylu, která však rovněž padla za oběť požáru v roce 1802. V roce 1807 byla postavena nová již v pozdně barokním stylu. Stavba byla ovlivněna polským ritem se čtyřsloupovým almemorem uprostřed hlavního prostoru./Podobný charakter stavby je možné dnes spatřit i v renovované Horní synagoze v Mikulově/.  Další požár v roce 1833 stavbu poškodil a v roce 1933 byla - pro úbytek věřících - definitivně zbořena. Na jejím půdorysu se dnes nacházejí zahrádky obyvatel města.

Osoblažská synagoga

Některé náhrobky mají vedle textů, popisujících charakter zemřelého, v horní části macevu i symboly, které mají hlubší význam. Jejich význam odhaluje m.j. i Jaroslav Achab Haidler.

Korunka na náhrobku není znakem touhy vládnout nad světem, jak občas někteří pseudovykladači uvádějí. Tradice hovoří o tom, že každý člověk v skrytu duše touží dosáhnout alespoň jedné ze tří korun. Koruny moudrosti /vzdělání/, Koruny kněžství /duchovní a společenské vědy, filosofie atd./ a Koruny Království /kariéra, úspěch, vážnost u druhých/. Koruna na náhrobku je tedy znakem moudrosti, hluboké znalosti Tóry nebo připomínkou záslužného, tichého a obětavého života - korunou dobrého jména.

Kohen /velekněz/, zprostředkovává zpětné požehnání Nebes pro Lid Israele velekněžským požehnáním, během kterého spojí ruce tak, jak to vídáme na symbolech vytesaných na náhrobcích, nechá si do dlaní skanout požehnání Nebes, potom ruce vztáhne k lidu a pronese své požehnání. Obraz rukou je i symbolem rituální čistoty.

 

Rostlinné motivy nejsou pouze samoúčelně dekorativní. Květ, výhonek, rostlinný motiv - to vše vyjadřuje neuvěřitelnou naději na budoucí skutečnost /vzkříšení z mrtvých/ a zároveň pomíjivost lidského bytí. Asi nejznámějším žalmem je v tomto smyslu Žalm 72, kde se o vzkvétání a květu hovoří hned na několika místech. Dále pak v Příslovích 11.28. "Kdo doufá ve své talenty, klopýtne a padne, ale spravedliví jako ratolest pokvetou".

Svíce /svícen/ je dalším symbolem, který je věřícímu Židu naprosto srozumitelný. Je psáno "svíce nohám mým jest slovo Tvé a také duše člověka je svíce Hospodinova". Nebo "Kdo činí nepravosti, zhasne svíce jeho". I v křesťanství je symbol svíce znám - třeba zapálení křestní svíce jako počátek života v Kristu a jeho hoření a spalování až ke konci života, kdy používáme termín "zhasnul jako svíčka"..

Někdy bývá koruna podpírána figurálními motivy /dvěma lvy, jeleny nebo jinými zvířaty/. I v těchto případech se můžeme spolehnout na slova Tóry. Veškerá zvířecí i jiná symbolika vychází ve svých kořenech z tzv. Jákobovského požehnání, které praotec Jaakov udílí dvanácti čeledím Israele v závěru první knihy Mojžíšovy.

Symbol mušle v dolní části macevu je dle ústní tradice jakýmsi podpisem Mušlovské kamenické dílny /nedaleko Mikulova/. Symbol kotvy může spadat do znázornění profese pohřbeného, nejspíše námořníka. 

Symbol přesýpacích hodin nejspíše není třeba nijak objasňovat, neboť od samého zrození nám již běží čas, který bychom měli využít k tomu, abychom před Hospodinem mohli složit účty ze svěřených hřiven a jejich pozemskému rozmnožení. 

Šesticípá hvězda /hexagram/ byla původně magickým znamením neboli Magen David /Davidův štít/. Tento symbol se v židovské mystice často objevuje s pěticípou hvězdou tzv.pentagramem, tzv. Šalamounovou pečetí. Magen David se stal v polovině 16. století součástí emblému pražské židovské obce a během několika let se rozšířil i do ostatních částí diaspory jako obecný symbol židovstí.

Moderní židovské náhrobky již často žádnou symboliku nemají a některé se přibližují těm křesťanským, které známe z našich hřbitovů, tedy pouze označením nebožtíka jménem a rokem zrození a skonu. Na rozdíl od křesťanských náhrobků ale popisují charakter a život nebožtíka.

Nebo jen uvedou jméno bez dalších údajů.

Židovské hřbitovy /jak ten v Osoblaze, tak i jiné známější/ skýtají zajímavý pohled do dávné historie našich spoluobčanů, jejich víry a stylu života. 

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 11.8.2016 8:08 | karma článku: 30,07 | přečteno: 5212x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

O některých pojmech současné doby

V tomto blogu přináším některá upřesnění pojmů, jež jsou používána jak na blogu idnes, tak i na jiných fórech veřejných diskusí.

13.2.2024 v 7:43 | Karma: 41,41 | Přečteno: 3046x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Poslanec SPD Radek Koten jako prototyp současné politické scény

Abraham Lincoln kdysi pravil, že je lepší vypadat jako pitomec, než slovním projevem tento předpoklad potvrdit. Je jisté, že tento předpoklad potvrzuje i naše současná politická scéna.

12.2.2024 v 19:54 | Karma: 34,15 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Výzva ke změně politiky české vlády vůči Israeli.

Kolega Lubomír Stejskal napsal blog, týkající se nedávné petice zhruba stovky českých intelektuálů, požadujících změnu postoje české vlády vůči politice státu Israel.

8.2.2024 v 12:36 | Karma: 37,68 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Zombie nejsou jen v béčkových filmech

Taky se občas díváte na béčkové |(či spíše céčkové atd.) filmy, kde se nočními ulicemi pohybují podivné mátohy s trhavými pohyby a upřeným vyhaslým zrakem? Většinou končí špatně....

4.2.2024 v 9:03 | Karma: 31,95 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Quo vadis, Česká lékařská komoro ?

Média stále přinášejí další informace, že je čím dál tím větší problém najít odpovídajícího specialistu v terénní praxi.. Zdá se, že jednou z příčin bude i organizace, původně zamýšlená jako stavovská - ČLK.

30.1.2024 v 14:31 | Karma: 39,30 | Přečteno: 3692x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 976
  • Celková karma 35,19
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám