Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie a volba prezidenta

Volba prezidenta rozbouřila vlnu emocí. Ta je umocněna nedokonalostí Ústavy České republiky, i tím, že soudci ani politologové nerespektují základní zákonitosti odhalené sociální psychologií a sociologií. Výslekem je možnost legálního nátlaku a důsledkem může být, že poslanci nebudou volit podle svého svědomí, ale podle přání stranických sekretariátů a nátlakových lobby.

Podstatou problému je diskuse o charakteru volby prezidenta.  Na jedné straně se objevují návrhy, aby volba byla tajná, druhá strana prosazuje volbu veřejnou. Argumentem pro veřejnou volbu je skutečnost, že poslanci mohou být kontrolováni veřejností, jak hlasují. Současně však tento způsob volby umožňuje stranickou kontrolu chování poslance, i jeho ovlivňování nátlakovými nebo lobystickými skupinami.

Podíváme-li se na tento způsob volby z hlediska sociální psychologie, zjistíme, že se při veřejné volbě uplatní mechanismus, který sociální psychologie nazvala „sociální konformita“. Společnost i jednotlivé skupiny, jejichž členem je jedinec, prezentují určité hodnoty a normy a vyžadují, aby podle nich daný jedinec jednal. Každá skupina vyvíjí na jedince určitý tlak, který jej nutí jednat v souladu s požadavky skupiny – konformně. Tento jev je předmětem výzkumu psychologie již od třicátých let minulého století. Výzkum prokázal, že jedinec přizpůsobuje svůj názor úsudku skupiny, jejímž je členem. Zkoumání odolnosti jedince proti tlaku skupiny mimo jiné ukázalo, že celá jedna třetina pokusných osob podlehla tlaku skupiny a přijala evidentně nesprávný názor. V rozhovoru pak pokusné osoby přiznaly, že věděly, že jejich výpověď je nesprávná, ale že se „nechtěly lišit od ostatních“. Závěry těchto výzkumů shrnuje v roce 1962 Krech, Crutchfield a Ballachey:

1.    Příslušník skupiny podlehne často skupinovému tlaku i tehdy, když je názor skupiny zřejmě nesprávný.

2.    Jedinec může podlehnout i takovému tlaku, který má pro něj osobní význam (Např.: Názor, že svoboda jedince je privilegiem, které může společnost v situaci ohrožení zrušit.)

3.    Více podléhá jedinec skupinovému tlaku u složitějších problémů než u jednoduchých.

4.    Konformismus se projevuje u různých lidí v různé míře. Někteří jedinci jsou odolnější vůči skupinovému tlaku, jiní nikoliv.

5.    Někteří jedinci se v průběhu času stávají stále více konformními, jiní naopak méně konformními.

6.    Někteří jedinci se mimo skupinu vracejí ke svým původním názorům, efekt skupinového tlaku se zmenšuje, ale nikdy nezmizí zcela.

Záleží však i na atmosféře skupinové situace. V nepřátelské atmosféře cítí jedinec větší hrozbu „za odchýlení se“ a snáze podléhá tlaku skupiny. Nepřátelství nás sjednocuje a nutí nás jednat v souladu s normami a požadavky naší skupiny, proti skupině konkurenční. V této situaci je jedinec ochoten hlasovat i v rozporu s vlastním názorem.

Obdobně jednáme i v situacích, kdy nám chybí dostatek informací o problému, který má být vyřešen (například radar v Čechách). Vzhledem k tomu, že problematice nerozumím, rozhoduji se na základě úsudku lidí, které v daném okamžiku považuji za autoritu v tomto oboru a jsem nedůvěřivý k těm, kteří by mohli mít v této oblasti vlastní zájmy. To poskytuje obrovský prostor různým manipulátorům veřejného mínění. V dějinách lze najít mnoho situací, kdy právě konformismus prospěl těm, kteří usilovali o nastolení totalitního režimu. Všichni starší občané této země si pamatují jednohlasné veřejné hlasování Národního shromáždění i Ústředního výboru.

Tajná volba, kdy má jedinec záruku, že se nikdo nedozví, jaká byla jeho volba, poskytuje jedinci svobodu a do jisté míry jej zbaví tlaku skupiny i nebezpečí sankcí za nekonformní jednání. Je tedy na rozdíl veřejné volby nástrojem skutečné demokracie. Veřejná volba je spíše nástrojem manipulace a skutečné demokracii neprospívá.

Argument, že tajná volba je nástrojem umožňujícím korupci je sice nesprávný, ale ukazuje snadnost bytí demagogie. Při korupčním jednání potřebuji aspoň minimální záruku, že objekt mého korupčního působení splní to, co od něj očekávám. Ta u skutečně tajné volby není, naopak veřejná volba touto kontrolu korumpujícímu poskytuje.

Nakonec se tedy ukazuje, že snaha manipulovat, ovlivnit volbu, je na straně těch, kteří s křikem požadují volbu veřejnou. Ve skutečné demokracii by se podle mého názoru neměla žádná závažná otázka rozhodovat veřejným hlasováním nebo veřejnou volbou.

PhDr. Vladimír Vocelka

 

 

Autor: Vladimír Vocelka | pátek 8.2.2008 16:12 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1531x
  • Další články autora

Vladimír Vocelka

Hra s ohněm aneb odbory a sociální smír

Včera jsem se díval na televizní pořad Reportéři, kde mne zaujal rozhovor s řeckými občany, kteří se znovu vracejí do Krnova. Jde o potomky řeckých emigrantů z padesátých let, kteří se narodili v Československu a po uvolnění situace v Řecku se vrátili vlasti svých předků. Nyní se opět stěhují zpět do České republiky. Příběh jednoho z nich by mohl být poučný pro nás všechny.

20.3.2012 v 18:53 | Karma: 22,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Kdo škodí studentům práv v Plzni?

Dnes proběhne v Praze demonstrace studentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je zpochybnit rozhodnutí akreditační komise a donutit ministra školství, aby vydal rozhodnutí, které by popřelo práci akreditační komise. Zkusme se zamyslet nad třemi základními otázkami: Kdo za to může? Kdo vyhraje, když ministr couvne? Jaké řešení je prospěšné pro studenty?

9.3.2012 v 8:29 | Karma: 12,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Dobře míněná rada ministrovi financí

Ministr financí chce ušetřit na školství 15 miliard a to znamená propuštění 17 000 učitelů. Před několika dny nás také seznámil s návrhem zmrazit důchody. V kontextu s volebními programy koaličních stran je to velmi dojemné prohlášení, signalizující neschopnost řešit racionálně problémy. Téměř všechny volební strany se zaklínaly sloganem: „Děti jsou budoucností národa“ a slibovaly maximální podporu rozvoje školství. Konzervativní strany, zvláště pak ty, které zdůrazňují křesťanský základ evropské kultury, se často ohánějí i úctou ke stáří.

5.3.2012 v 13:20 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Politika

Vladimír Vocelka

Proč upadá kvalita školství?

Deník.cz přinesl článek „Trojčlenka je základ všeho“. Informuje o aktivitě podnikatelů, která chce dosáhnout zlepšení úrovně českého školství. Nepřekvapuje mne, že v čele tohoto rozumného myšlenkového proudu nestojí zástupci pedagogické vědy, ale odborníci z praxe. Česká pedagogika si totiž stále ještě neuvědomila, že se doba změnila. Po roce 1989 se ministerstvu podařilo prosadit „Bílou knihu“ a následně „rámcové vzdělávací programy“, které přenesly odpovědnost za kvalitu obsahu vzdělávání na učitele. Učitel pak místo přípravy na vyučování sepisuje projekty a tvoří rámcové vzdělávací programy, což jsou obory činnosti pro něž nebyl vzděláním připraven. Zbytečně tak přichází o svou tvořivou energii, kterou by účelněji využil při práci se žáky ve třídě. Důsledkem těchto neuvážených změn je výrazné zhoršení výsledků žáků ve srovnávacích testech OECD.

23.2.2012 v 0:30 | Karma: 41,25 | Přečteno: 6347x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vocelka

Zrušit nebo zachovat speciální školy?

V televizních novinách byla zveřejněna informace o petici na obranu speciálních škol, podepsaná 18 000 lidmi. Speciální školy jsou tradiční součástí školského systému v Českých zemích. Vznikly na základě výzkumů pedagogů a psychologů, opírajících se i o zkušenosti učitelů. Jejich cílem nebyla diferenciace žáků na dobré a špatné, ani zlovolná diskriminace určité skupiny obyvatel, ale snaha pomoci postiženým dětem získat kvalitní vzdělání. Druhým důvodem rozvoje těchto škol byla ochrana postižených dětí před agresivitou spolužáků (dnes ji označujeme jako šikanu), zaměřenou na ty, kteří se něčím odlišují. Přínosem těchto škol je i to, že dávají dětem šanci, prostřednictvím srovnání se spolužáky, vylepšit si sebevědomí a sebeúctu.

5.2.2012 v 9:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

„Chtěli, abych zemřel.“ Řecká pobřežní stráž shazovala migranty zpět do moře

17. června 2024  13:13

Řecká pobřežní stráž během tří let zavinila smrt desítek migrantů ve Středozemním moři, včetně...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
učitel, psycholog, nyní v důchodu

Seznam rubrik