Ztráta dalších dvou dětí

            Slyšel jsem, že největší bolest prožívají rodiče, když se musí dívat do hrobu svého dítěte. O tom, jak bolavá je to pravda, jsem se přesvědčil na pohřbu mého  bratra.

            Kain odešel od tváře Hospodinovy a usadil se v zemi Nódu, východně od Edenu. I poznal Kain svou ženu, ta otěhotněla a porodila Enocha. Tu se dal do stavby města a nazval to město Enoch, podle jména svého syna. (Genesis 4,16+17)
            Ve světle toho, co prožili mí rodiče, to pro naše "rajské prarodiče" muselo být hrozné. Porodili bratrovraha, který je navíc krátce po svém činu opouští a ještě neodchází sám.

            Mnozí lidé spekulují, kde se vzala žena, kterou Kain poznal v zemi Nódu. Neuvědomují si, že "poznat" neznamená seznámit se, ale mít s ženou sex, z něhož vzejde dítě. Když Kain opouští své rodiče, jde s ním jedna z jeho sester, žena, která mu v tom exilu porodí dítě.

            Adam s Evou tak během krátké doby vlastně přichází o tři děti. Muselo to být smutné období. Ještě že se jim brzy nato narodí Šét, kterého dává Bůh Evě jako útěchu za ztracené děti, ale o tom zase příště.
            Kain byl prvorozeným synem. Mohl od svých rodičů převzít jejich vzpomínky na ráj i poselství o naději, že se do ráje jednou vrátí. O to vše přišel, protože dovolil svým negativním emocím, aby ho ovládly. Škoda. Ublížil sobě i všem lidem ve svém okolí. Jeho hřích zasáhl bolestivě i Stvořitele.

Bože, každý umírající člověk je Tvé dítě a Tebe jeho smrt bolí. Odpusť mi, když naříkám a myslím jen na sebe.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Menší odměna za mnohem více práce

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 9.2.2016 5:50 | karma článku: 19,60 | přečteno: 1135x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,82

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44