Zítra si začnu užívat

        Pokud chceme být šťastní, pak nám Šalomoun radí, abychom se podělili o to, co nám přebývá. Pokud víme o lidech, kterým můžeme pomoci tím, co máme, neměli bychom moc dlouho váhat. Radost v očích obdarovaného bude odměnou za naši štědrost.

        Šalomoun připomíná něco, co čas od času ovlivní životy mnoha lidí:
"Mraky se naplní a vylijí se na zem,
   strom se vyvrátí, buď na sever, nebo na jih,
   a zůstane ležet." (Kazatel 11,3)

        Ten, kdo rád hromadí a nikdy se s nikým nepodělí, má možná jedinou radost v tom, když může pozorovat, jak se jeho "hromádka" zvětšuje. Nemá při tom ale žádnou jistotu, že si toho, co nahrabe a nashromáždí, jednou také užije. Stačí vydatná průtrž mračen, trocha bahna a vše může být jinak.

        Slyšel jsem vyprávění o filatelistovi, který měl nádhernou sbírku známek. Základ, který zdědil po svém otci, pak celý život zveleboval. Obcházel burzy, měl známé ve všech bazarech, dopisoval si s lidmi po celém světě.

        O jeho sbírce kolovaly legendy. Odhady některých odborníků hovořily i hodnotě v řádu desítek milionů korun. Problém byl v tom, že samotnou sbírku nikdo neviděl. Sběratel se o tu krásu nechtěl s nikým dělit. Na svém domku měl nainstalované to nejlepší zabezpečení a když musel odjet na pár dnů mimo domov, domlouval se s velitelem policie, že dají na jeho dům pozor.

        Jednoho dne, když odjel na burzu, aby na ní prodal to, co se mu už nehodilo a koupil jednu známku, po které toužil už jeho táta, přišla průtrž mračen. Voda z mračen s sebou vzala bahno z pole nad jeho domkem a pak se valila dolů. Prolomila okna i dveře a během několika vteřin byl dům plný toho mazlavého bláta až po strop. Na tohle riziko nemyslel. Známky měl dobře zabezpečené proti zlodějům, ale proti vodě a blátu ne. Mohl začít znovu...

        Znám lidi, kteří jsou bohatí. Mají mnohonásobně víc, než většina z nás. Mají tolik, že by měli problém to utratit. Mohli by si užívat života. Jíst dobrá a zdravá jídla nebo si zaplatit pořádnou dovolenou... Jenže to oni neumí. Jejich hromádka je nedotknutelná. Neumí se zastavit a vychutnávat to, co mají. Neustále si říkají: "Ještě pár dnů a pak si začnu užívat!" Pak se naskytne nějaká nová příležitost na ještě výhodnější zhodnocení majetku a tak se odpočinek a užívání odkládá na neurčito...

        Sobectví se nevyplácí. Nikdy totiž nevím, kdy a jak přijdu o to, co si nechávám jen pro sebe. Každou chvíli můžeme číst zprávy o tom, jak někdo našel ztracený poklad. Někdy zakopaný v zemi, jindy zazděný třeba ve sklepení domu. Často se už nedá zjistit, komu patřil. Většinou ho schoval někdo, kdo se bál zlodějů nebo války. A pak buď zemřel nebo zapomněl, kde má své poklady ukryté.

        Šalomoun mi radí, abych se naučil radovat z toho, co mám. Svou radost mohu znásobit tím, že se naučím dělit s těmi, kdo mají méně než já. Sobec odkládá radost na zítřek. Moudrý ví, že stačí trochu víc vody v mracích, nebo vyvrácený strom a může být po radosti. Proto se raduje vždy, když k tomu má důvod. Tento způsob moudrosti se mi líbí.

Autor: Vlastík Fürst | úterý 27.5.2014 18:00 | karma článku: 21,88 | přečteno: 156x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 12,81

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,29

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,79

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,30