Zbožnost a pronásledování

Protože žijeme na světě, kde vedle sebe působí dobro a zlo, musíme počítat s problémy. Nemělo by nás překvapit, když za naši dobrou snahu sklidíme nevděk. Nakonec, i lidová moudrost říká: "Za každý dobrý skutek budeš náležitě potrestán."

Apoštol Pavel si díky své víře také užil své. Nejdříve byl tím, kdo pronásledoval, po svém setkání s Ježíšem se naopak stal pronásledovaným. Ve svém dopise Timoteovi píše: "A všichni, kdo chtějí zbožně žít v Kristu Ježíši, zakusí pronásledování.
Avšak se zlými lidmi a podvodníky to půjde stále k horšímu, neboť klamou jiné i sebe.
Ty však setrvávej v tom, čemu ses naučil a o čem jsi přesvědčen. Víš, od koho ses tomu naučil." (2. Timoteovi 3,12-14)

Pronásledování může mít různé formy. Od toho, co zakoušeli první křesťané, kteří pro svou víru museli i umírat, přes problémy se sehnáním zaměstnání až po výsměch a urážky.

Občas se mi vybaví vzpomínky na dobu, kdy se mi před celou třídou v pátém ročníku základní školy vysmíval ředitel naší školy. Mí spolužáci si ze soudruha ředitele rádi vzali příklad a tak jsem byl rád, že jsem pak další rok mohl změnit školu.

Žít zbožným životem není vždy snadné. Zvlášť, když se nám zdá, že ti, kteří kašlou na nějaké zásady a morálku, mají pohodu, zatímco my se stále motáme v problémech, které nám víra přináší.

V naší společnosti se většinou mají nejlépe ti, kteří jdou bez zábran a často i přes mrtvoly za svým cílem. Policisté, soudci i žalobci nejsou nepodplatitelní a tak se nám občas může zdát, že jsou více trestány oběti, než ti, kdo jim ubližují.

Pavel píše, že nemáme druhé hodnotit podle okamžitého zdání, ale raději bychom se měli učit hodnotit celý život a zvláště jeho konec. Jako křesťané přece víme, že to nejlepší je teprve před námi. A pokud se někdo, kdo odmítá Boží království, má právě teď zdánlivě lépe než my, tak mu to přejme. Na rozdíl od nás už ho nic lepšího nečeká.

Podobnou myšlenku vyjádřil moudrý kazatel ve stejnojmenné knize Starého zákona: "Přestože hříšník páchá zlo stokrát a lhůta se mu prodlužuje, já vím, že dobře bude těm, kdo se bojí Boha, těm, kdo se bojí jeho tváře.
Avšak svévolníkovi se dobře nepovede, život se mu ani o den neprodlouží, bude jako stín, protože nemá bázeň před Boží tváří." (Kazatel 8,12-13)

Pavlova slova z jeho dopisu Timoteovi mi připomněla výrok našeho Spasitele: "Budou vás všichni nenávidět pro mé jméno; ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen." (Marek 13,13)

Dobrý začátek je určitě důležitý. Ještě důležitější je konec. Prosme proto každý den našeho Pána, aby nám pomohl obstát a vydržet až do konce. Vydržet i tehdy, když narazíme na nepochopení, výsměch a nebo dokonce zažijeme pronásledování. Připomeňme si občas Pavlova slova: "A všichni, kdo chtějí zbožně žít v Kristu Ježíši, zakusí pronásledování."

Autor: Vlastík Fürst | úterý 19.6.2012 18:00 | karma článku: 11,22 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79