Vysoké pokuty za rouhání

Pokud se chystáte do Irska, buďte na pozoru. Před chvílí vyšla na iDNES.cz zpráva, že tam vstoupil v platnost nový zákon, zakazující rouhání. Za přestoupení hrozí pokuta, která v přepočtu na naše koruny přesahuje částku 650 000 Kč.

Podle zprávy „odsouzení hrozí každému, kdo napíše či řekne něco, co je hanlivé či urážlivé vůči nějakému náboženství." Tedy nejen vůči katolické církvi, ke které se hlásí 93% obyvatel, ale rouhání bude trestné i vůči islámu, buddhismu a dalším náboženstvím.

Jsem křesťan. Věřím, že Desatero je dobrou normou pro život člověka. V jeho třetí části stojí: "Nevezmeš jména Hospodina Boha svého nadarmo; neboť nenechá bez pomsty Hospodin toho, kdož by bral jméno jeho nadarmo." (Exodus 20,7 - KP)

Zdálo by se tedy, že bych tomuto irskému zákonu měl zatleskat, protože konečně ...

Přiznávám, že vadí mi, když v mé blízkosti někdo používá Boží jméno v jeho jakékoli podobě jako citoslovce. Vadí mi, když se někdo „zaklíná svým Bohem", aby tak dokázal svou věrohodnost. Dokonce mi není milé, když někdo v modlitbě vyslovuje Boží jméno příliš často a někdy dokonce v každé větě.

Přesto tomuto zákonu netleskám. On totiž respektuje jen první část třetího přikázání z Desatera. Jenže Bůh říká, že není našim úkolem trestat ty, kdo tuto jeho normu přestupují. On už si své jméno ochrání sám.

Mí přátelé vědí, že mi „braní Božího jména nadarmo" vadí. A stejně jako já se snažím nedělat to, co vadí jim, oni se zase snaží vyhnout tomuto zlozvyku.

V poslední době se hodně píše o riziku, které hrozí Evropě díky příliš vstřícnému přístupu k šíření islámu v našich zemích. Plně s tím souhlasím. V některých zemích, kde je většina muslimů, křesťané dlouho nepřežijí.

Ale i křesťanství může být nebezpečné. Vždy, když církev opouští Krista i jeho slovo. Vždy, když křesťané začnou pochybovat o svém Bohu a jeho schopnosti udělat si na tomto světě pořádek.

Nemám rád rouhání vůči jakémukoliv náboženství. Ale soud bychom měli přenechat tomu Bohu, ve kterého věříme. Protože když si pořádek neumí zjednat sám, pak to není živý Bůh.

Kdybych dnes tento svůj článek napsal v Irsku, asi bych brzy potřeboval veřejnou sbírku na zaplacení pokuty. Vážím si toho, že u nás, zatím, něco podobného nehrozí. I když, kdo ví, říká se, že byrokrati v Bruselu jsou všeho schopni.

 

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 4.1.2010 13:33 | karma článku: 29,96 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,32

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79