Vyslovuji s láskou tvé jméno

Existuje nějaké jméno, při jehož vyslovení vám začne rychleji tlouct srdce? Když jsem se zamiloval, začal jsem něco takového prožívat vždy, když jsem slyšel jméno Bohunka.

     Před týdnem jsme spolu přemýšleli o první polovině 5. žalmu. Dnes se podíváme na zbývající část Davidovy písně. Když se na začátku své modlitby ujistí, že ho Bůh slyší a že mu odpouští, pokračuje dál:
"Každý můj krok hlídají nepřátelé,
   přikryj mne sám svou spravedlností;
   chci zůstat vždycky jenom na tvé cestě
   a jim navzdory zachovat tvůj směr." (Žalm 5,9)
Už jste si někdy připadali jako pod mikroskopem? Už vám někdy někdo dával najevo, že čeká na vaši první chybu, aby ji zneužil proti vám? David něco podobného prožíval několik let, když žil ve vyhnanství. Musel se skrývat, protože věděl, že Saul čeká na moment, kdy by ho mohl zabít. Král, kterého Hospodin už zavrhl, byl ochotný i vraždit, jen aby se zbavil konkurence.

     David ale neměl klid ani po Saulově smrti. Když konečně upevnil svůj trůn, postavil se proti němu vlastní syn Abšalóm. I když si to David dlouho nechtěl připustit, následující slova platila i o jeho synovi:
"Ty je dobře znáš, jsou to jenom lháři,
   jejich srdce zlobou přetéká,
   když chtějí lichotit, páchne to hrobem.
Chytnou se ale do svých vlastních pastí;
   už tohoto napáchali dost, zastav je, Pane,
   dělají tobě všechno navzdory." (Žalm 5,10-11)
Podle Bible zabila Davidova syna jeho pýcha. Osudnými se mu staly jeho vlasy, kterými se tak rád chlubil. Když utíkal z boje, v lese se jeho bujná hříva zachytila ve větvích tak pevně, že zatímco jeho mezek běžel dál, on zůstal viset za vlasy na stromě.

     Boží mlýny sice někdy melou podle našich představ hodně pomalu, ale stále o nich platí, že melou jistě. Na to bychom neměli zapomínat, když vnímáme nedostatek spravedlnosti na naší hříšné planetě. Boží soud to jednou napraví a David zpívá o radosti, která pak naplní naše nitro:
"To bude radost pro všechny tvé věrné,
   na věky potom budeme jásat,
   že se ujímáš těch,
   kdo s láskou vyslovují tvé jméno." (Žalm 5,12)
Existuje nějaké jméno, při jehož vyslovení vám začne rychleji tlouct srdce? Když jsem se zamiloval, začal jsem něco takového prožívat vždy, když jsem slyšel jméno Bohunka.

     Davidovi se zvyšoval tep, když vyslovil Boží jméno. Jak je to možné? Odpověď na tuto otázku dává sám v závěru své písně:
"Ty, Pane Bože, jenom tomu žehnáš,
   kdo ochotně plní tvé příkazy,
   kolem něj na všechny strany
   tvá láska staví ochranu." (Žalm 5,13)

     Král David poznal Boží lásku. Někteří křesťané tvrdí, že Bůh Starého zákona je jiný než ten, kterého můžeme vystopovat na stránkách Nového zákona. Tento žalm je důkazem toho, že to není pravda. Jde o jednoho Boha, kterého apoštol Jan velice výstižně charakterizoval slovy: "Bůh je láska, a kdo zůstává v lásce, v Bohu zůstává a Bůh v něm." (1.Jan 4,16)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 8.2.2019 20:10 | karma článku: 29,79 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,90

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44