Všechny potřebné informace už mají

Řekl mu: „Neposlouchají-li Mojžíše a Proroky, nedají se přesvědčit, ani kdyby někdo vstal z mrtvých.“ (Lukáš 16,31)

V podobenství O boháči a Lazarovi Ježíš postupně nabourává mýty, kterým v té době věřili Židé. Mnohé z nich ovlivňují i naši víru. Podle prvního mýtu dává Bůh při výběru spasených přednost bohatým lidem. V Ježíšově vyprávění se ale Boháč ocitá v pekle, zatímco do nebe přichází nemocný a chudý Lazar.
     Druhý mýtus tvrdí, že i po smrti můžeme mít kontakt s našimi zemřelými. Ježíš ale jasně říká, že to není možné, protože mezi živými a mrtvými je nepřekročitelná propast.
     Třetí omyl, ze kterého nás chce Ježíš vyvést, jsou obavy o to, že k tomu, abych pochopil, v čem spočívá mé spasení, nestačí jen Bible, ale musím být svědkem mimořádných zázraků. Ježíš říká, že tomu, kdo ignoruje svědectví „Mojžíše a Proroků“, nepomůže, ani kdyby viděl někoho vstát z mrtvých.

     Žádný zázrak nemůže v mém životě udělat víc než svědectví „Mojžíše a Proroků“ – tedy Bible a to co mi v ní Bůh sděluje. Její svědectví mne právě ochraňuje před různými mýty, které se ďáblu podařilo vpašovat do tradice, která nevychází ze svědectví Bible a často „Božímu slovu“ protiřečí.
     Většina Ježíšových posluchačů viděla zázraky, které udělal. V jednu chvíli mu provolávali slávu, aby o pár hodin později volali na Piláta: „Ukřižuj!“ A když pak slyšeli, že byl ukřižovaný Ježíš vzkříšen, většina z nich tuto zprávu ignorovala.

     Bible obsahuje vše, co potřebuji vědět pro své spasení. Pokud jí nevěřím, nepomůže mi ani zázrak. Živá víra totiž nestojí na zázracích, ale na důvěře Bohu a jeho slovu.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 27.8.2018 21:31 | karma článku: 25,94 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 11,20

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,14

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,79

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,16