Víra zavírá ústa lvům (Víra je... 31)

        Žijeme v době, kdy se i mezi křesťany šíří pochybnosti ohledně toho, zda Bůh dělá zázraky. Dokonce i to, co čteme v Bibli, je mnohdy vykládáno tak, abychom mohli říci, že nic "nadpřirozeného" se nestalo.

        Pavel píše, že ten, kdo věří, bude prožívat situace, kdy Bůh zasáhne, aby zachránil toho, kdo se dostal do problémů kvůli své věrnosti Božím zákonům. Proto také podotkne: "Mám ještě pokračovat?
Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o Gedeónovi, Barákovi, Samsonovi, Jeftovi, Davidovi, Samuelovi a prorocích, kteří svou vírou... zavírali tlamy lvům..." (Židům 11,34)

        Pokud známe biblické příběhy, tak se nám při čtení těchto slov vybaví jméno, o kterém se tu Pavel překvapivě nezmiňuje – Daniel. Ten se dostal do problémů, protože se odmítl podílet na korupci svých podřízených.

        Daniel je zvláštní muž. Jako zajatec se díky svým schopnostem, které dostal od Boha, dostal do nejvyšší politiky nejen v Babylónské říši, ale i v té, která přišla, když Médové a Peršané dobyli nedobytný Babylón.

        Jenže závist je špatná vlastnost. Jeho podřízení mu záviděli královu přízeň, a tak vymysleli lest. Podsunuli králi zákon, který na dobu jednoho měsíce zakazoval modlitby, které nebyly vznášeny ke králi. Věděli, že Daniel se modlí jen ke svému Bohu a odmítá se klanět lidem.

        Pak už mělo vše rychlý spád. Daniel porušil zákon, a byl odsouzen na smrt. Měl být rozsápán hladovými lvy. Jak to dopadlo, to všichni víme. Přesto se podívejme do knihy Daniel, co se dělo, když byl Daniel vhozen mezi hladové šelmy: Pak se král odebral do svého paláce a ulehl, aniž co pojedl. Nedopřál si žádné obveselení a spánek se mu vyhýbal.
Jak se začalo rozednívat, hned za úsvitu, král vstal a chvatně odešel k jámě, kde byli lvi. Když přišel k jámě, zarmouceným hlasem zavolal na Daniela. Řekl Danielovi: "Danieli, služebníku Boha živého, dokázal tě Bůh, kterého stále uctíváš, zachránit před lvy?"
Tu Daniel promluvil ke králi: "Králi, navěky buď živ! Můj Bůh poslal svého anděla a zavřel ústa lvům, takže mi neublížili. Vždyť jsem byl před ním shledán čistý a ani proti tobě, králi, jsem se ničeho zlého nedopustil."
Král tím byl velice potěšen a poručil, aby Daniela vytáhli z jámy. Daniel byl tedy z jámy vytažen a nebyla na něm shledána žádná úhona, protože věřil ve svého Boha. (Dan. 6,19-24)

        Víra zavírá ústa lvům! Na to bychom neměli zapomínat. Když se kvůli své víře dostaneme do problémů, nemusíme propadat panice. Pokud to bude Boží vůle, může nás zachránit. Dokonce ani naše smrt mu nemůže zabránit v tom, aby nás vzal do svého království. Má moc nás vzkřísit k věčnému životu. V jeho království už nikdo pro svou víru trpět nebude.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 3.8.2013 9:00 | karma článku: 4,25 | přečteno: 152x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 15,98

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59