Víra na prahu smrti (Víra je... 39)

        V 11. kapitole listu Židům ukazuje apoštol Pavel víru ze dvou pohledů. Ten jeden ukazuje slavné biblické postavy, které dosáhly velkých vítězství. Porážely nepřátelská vojska a víra jim dávala odvahu postavit se třeba i mnohonásobné přesile.

        Druhý úhel pohledu už tak radostný není. Víra nás někdy může zavést do vězení, ze kterého můžeme, ale také nemusíme, odejít živi a zdrávi: "Byli kamenováni, mučeni, řezáni pilou, umírali pod ostřím meče..." (Židům 11,37)

        Pavel ví, o čem píše. Nakonec sám jednou přiznává, co vše mu dala víra v Ježíše Krista: "Namáhal jsem se usilovněji, ve vězení jsem byl vícekrát, ran jsem užil do sytosti, smrti jsem často hleděl do tváře.
Od Židů jsem byl pětkrát odsouzen ke čtyřiceti ranám bez jedné, třikrát jsem byl trestán holí, jednou jsem byl kamenován, třikrát jsem s lodí ztroskotal, noc a den jsem jako trosečník strávil na širém moři.
Častokrát jsem byl na cestách - v nebezpečí na řekách, v nebezpečí od lupičů, v nebezpečí od vlastního lidu, v nebezpečí od pohanů, v nebezpečí ve městech, v nebezpečí v pustinách, v nebezpečí na moři, v nebezpečí mezi falešnými bratřími, v námaze do úpadu, často v bezesných nocích, o hladu a žízni, v častých postech, v zimě a bez oděvu. A nadto ještě na mne denně doléhá starost o všechny církve." (2.Korintským 11,23-28)

        Slova z listu Židům, nad kterými dnes spolu uvažujeme, psal Pavel také o sobě. Sám nakonec zemřel jako mučedník. Ještě před tím ale píše: "A tak se budu raději chlubit slabostmi, aby na mně spočinula moc Kristova. Proto rád přijímám slabost, urážky, útrapy, pronásledování a úzkosti pro Krista. Vždyť právě když jsem sláb, jsem silný." (2.Korintským 12,9-10)

        Ano, víra nám nezajistí klidný život. Zajistí nám ale spokojený život. Naučí nás přijímat vítězství i prohry. Naučí nás umět se radovat, když bude hojnost a mír, ale také vydržet a obstát, když se stane něco, co si nikdo z nás nepřeje.

        Apoštol Pavel nevyhledával nebezpečí, jen se snažil plnit to, k čemu ho povolal jeho Pán. V závěru svého života napsal nádherné vyznání: "Neboť já již budu obětován, přišel čas mého odchodu. Dobrý boj jsem bojoval, běh jsem dokončil, víru zachoval. Nyní je pro mne připraven vavřín spravedlnosti, který mi dá v onen den Pán, ten spravedlivý soudce. A nejen mně, nýbrž všem, kdo s láskou vyhlížejí jeho příchod." (2.Timoteovi 4,6-8)

        Pavel ví, že zemře a ještě se zajímá o to, co bude s námi. I to je projev jeho víry v Ježíšova zaslíbení. Chci se s Boží pomocí učit stejné víře i důvěře.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 28.9.2013 9:00 | karma článku: 3,04 | přečteno: 77x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 18,72

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00