Víra je ... (1)

        Během tohoto roku se každou sobotu společně zamyslíme nad otázkami: "Co to vlastně je ta víra? Jak se projeví v mém životě?" Inspirací nám bude 11. kapitola listu Židům. Mezi křesťany se tomuto místu říká "Kapitola hrdinů víry".

        Narodil jsem se do věřící rodiny. Rodiče mi už od mého dětství ukazovali svým životem, že víra není jen nějaké přesvědčení, ale životní styl. Proto mne překvapilo, když jsem jednou od své spolužačky dostal otázku: "Vlastíku, a jaké ty jsi vlastně víry? Já katolické."

        Víru bychom neměli zaměňovat za příslušnost k nějaké církvi nebo náboženskému společenství. Autor listu Židům se pokusil o stručnou definici: "Víra pak jest nadějných věcí podstata, a důvod neviditelných." (Židům 11,1; KP) Tak zní tato definice v kralickém překladu. V Českém ekumenickém překladu je tlumočena takto: "Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme." (Židům 11,1; ČEP) Můžeme ještě nahlédnout do Jeruzalémské Bible: "A víra je zárukou dober, ve která se doufá, důkazem skutečností, které se nevidí." (Židům 11,1; JB)

        Osobně mám nejraději překlad Dr. Petrů: "Když věříme, máme už v podstatě to, v co doufáme. Víra nám dává pevné přesvědčení o věcech, které nevidíme." (Židům 11,1; Dr.Petrů)

        Věřím, že autorem listu Židům je apoštol Pavel. Tento vzdělaný teolog prvotní církve si je velice dobře vědom, jak těžko se definuje víra. Proto dělá to, co děláme i my, když nám chybí definice. Nabízí příklad, vlastně příklady, mnoho příkladů. Ale ještě předtím dodá: "K takové víře předků se Bůh přiznal svým svědectvím." (Židům 11,2)

        Abychom mohli pochopit Pavlovu definici víry, budeme si muset dobře přečíst texty Starého zákona. Apoštol totiž předpokládá, že je dobře známe. Ono to vlastně předpokládají všichni pisatelé Nového zákona a také v Ježíšových kázáních narážíme na místa, která pochopíme, jen když známe starozákonní příběh, na který se odvolává.

        Pokud tedy máte chuť přemýšlet tento rok o víře, tak vás každou sobotu ráno pozvu ke krátkému inspirativnímu čtení. Dnes, pokud máte chvíli času, si můžete přečíst nejlépe prvních šest kapitol knihy Daniel. Tento prorok totiž není mezi "hrdiny víry" jmenován. Přesto jsem přesvědčen, že nám jeho víra má co říct.

        I Daniel totiž podle mne patří mezi ty, o kterých Pavel konstatuje: "Pro víru se našim předkům dostalo pochvaly." (Židům 11,2) Zkusme dnes uvažovat o tom, kde Daniel našel víru, která mu pomohla obstát ve státní službě, aniž by se zapletl do "korupce a zneužívání pravomocí veřejného činitele".

        Já osobně bych si přál, aby má víra byla stejně pevná, jako ta Danielova. Přeji inspirativní čtení a také odvahu k tomu, aby se i vám stal Daniel příkladem.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 5.1.2013 9:00 | karma článku: 3,86 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 32,00

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,96

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,96

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,25