Viktor Kožený - můj vzor!

To, co dokázal Viktor Kožený, zní skoro jako pohádka. Téměř přes noc  se z něj  stal miliardář.  Je příkladem "produktivity práce". Jen jedna "geniální myšlenka" ho finančně zabezpečila na celý život.

V disuzi pod mým článkem zazněl názor, že "křesťané si nedokážou připustit myšlenku, že by Bůh nemusel existovat." Jenže já se s touto otázkou setkávám po celý život - u ateistů i věřících lidí z různých náboženství.

Proč jsem si pro tento článek vybral zrovna Viktora Koženého? Muže, kterému polovina národa, která zažila kupónovou privatizaci, nemůže přijít na jméno? Podvodníka, kterého se naše spravedlnost snaží léta marně dostat za mříže?
Protože, pokud není Bůh, pak jsem vznikl jako produkt náhody, které se dnes učeně říká evoluce. Jedna ze základních myšlenek evoluce je předpoklad, že přežijí jen silní, odolní a přizpůsobiví jedinci. Takoví, kteří dokážou přežít třeba i na úkor ostatních. Ti, co pro sebe umí získat větší životní prostor a urvat to nejlepší bez ohledu na druhé.

Takže připusťme, že za naší existencí není žádná "myšlenka", ale jsme jen produktem náhody, jedním z plodů dlouhého vývoje, ve kterém postupně vznikaly nové druhy života na naší planetě. Každý nový druh, pokud byl dokonalejší, lépe prospíval. Pokud ne, sám brzy vyhynul. I v rámci jednoho druhu docházelo k výběru, protože i uvnitř druhu byli někteří jedinci silnější a jiní slabší...
A pak se jednoho krásného dne vyvinul člověk. Od matky evoluce dostal do vínku schopnost, kterou ve stejné míře nemá žádný jiný tvor na naší planetě - člověk dostal dar myšlení. Díky němu je schopen porazit i daleko silnější živočichy, pro které by se jinak stal potravou.

Přežijí jen nejsilnější, nejschopnější a nejpřizpůsobivější. To je heslo dnešní doby. Pokud většina lidí věří, že jsme vznikli jen díky tomu, že jsme byli "silnější a schopnější" než ostatní živočišné druhy, pak je to logické.

Pokud tedy připustím, že jsem produktem náhody, které jsme dali jméno evoluce, pak bych měl urychleně změnit svůj životní vzor. Už by jím nebyl Albert Schweitzer, ale Viktor Kožený. Viktor je ideální vzor evoluce - silný, odolný a velice přizpůsobivý jedinec. Kolik z nás dokázal napálit. Jak ten se dokázal zabezpečit na úkor tisíců důvěřivých Čechů. Je jedním z nejschopnějších jedinců svého živočišného druhu. Kdybych byl žena, tak bych s ním chtěl mít alespoň deset dětí, protože Viktor je borec, na kterého musí být matička evoluce náležitě hrdá.

A tak, až jednou zjistím, že Bůh není, stáhnu si z internetu Viktorovu fotku, vytisknu ji, nechám zarámovat a pak si ji položím na noční stolek.
No, ale prozatím ještě zůstanu u mého Alberta Schweitzera. Přece jen je mi jeho životní příběh sympatičtější a bližší, než ten Viktorův.

 

(Napsáno do rubriky: "A co když žádný Bůh není?")

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 5.11.2010 16:16 | karma článku: 30,32 | přečteno: 2401x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,07

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44