Syn neplodné

            „Ženo, umyjeme to dítě, nebo si pořídíme další?“ Tahle slova si pamatuji z komedie, kterou mi kamarád kdysi dávno přinesl na kazetě.

Anděl mu řekl: "Neboj se, Zachariáši, neboť tvá prosba byla vyslyšena; tvá manželka Alžběta ti porodí syna a dáš mu jméno Jan..." (Lukáš 1,13-17)

            Zachariáš a Alžběta už byli staří. Trápilo je, že nemohou mít děti. Jednou, když měl Zachariáš službu v Jeruzalémském chrámu, vidí anděla. Ne toho zlatého ve velesvatyni, ale skutečného a živého. Je to šok. Ještě větší překvapení mu ale způsobí zpráva, že bude mít dítě. Syna, který sehraje v historii národa důležitou roli – připraví Židy na příchod Mesiáše.

            Pamatuji dobu, kdy ještě neexistovala tzv. „asistovaná reprodukce“ a neplodné páry tak svůj problém řešily adopcí, když jejich modlitby za dítě zůstávaly bez odezvy.

            Zachariáš s Alžbětou jsou příkladem lidí, kteří zůstali u modlitby. Prosili za dítě a pomáhali těm, kteří děti měli. S přibývajícím časem se za dítě modlili jen tak ze setrvačnosti. Teď je kněz je v šoku. Nedokáže uvěřit tomu, co slyší. Prosí proto anděla o nějaký důkaz toho, že je to pravda.

            Občas přemýšlím, proč Bůh některé páry nechá na dítě čekat tak dlouho. Možná, aby pak měly dostatek moudrosti při výchově dítěte, které v historii lidstva sehraje důležitou roli.

Bože, prosím Tě za všechny páry, které nemohou mít děti. Dej jim moudrost při rozhodování, jak tento stav řešit. A těm, kteří své děti mají, dej dostatek lásky a moudrosti k rodičovství.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Jakou váhu má moje slovo?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 29.8.2016 6:10 | karma článku: 23,78 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,90

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44