Světská sláva – polní tráva

            Sláva – to je něco, po čem touží spousta lidí. Ono je to chvíli i příjemné, když slyšíte: „Jé, já vás znám z televize.“ Jenže, jak říká lidová moudrost, stavět život na slávě je ošidné.

Vstali, vyhnali ho z města a vedli až na sráz hory, na níž bylo jejich město vystavěno, aby ho svrhli dolů. On však prošel jejich středem a bral se dál. (Lukáš 4,29+30)

            Ježíš se toho dne objevil v synagoze, kde ho všichni znali. Zde vyrostl a pracoval v otcově dílně. Dnes mu dali do rukou svitek proroka Izajáše. Četl slova hovořící o „mesiáši“ a pak k nim dodal: „Dnes se splnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli.“ (Lukáš 4,21) Všichni mu přitakají. Ví, že je to jeden z nich a tak prožívají pocit hrdosti.

            Jenže Ježíš pak zpochybní „židovskou výlučnost“. Ukáže do minulosti. Uvede dva příklady, kdy byl pohan lepší, než celý izraelský národ. V tom okamžiku jsou všechny sympatie pryč. Najednou mu jde o život…

            I my se dostáváme do situací, kdy by se nám „vyplatilo“ mlčení. Proč bychom měli druhým říkat, že pokud nezmění svůj život, dopadnou zle? Proč varovat před nevěrou, opilstvím a dalšími nešvary, které jsou dnes podle „většiny“ normální?

            Kdyby Ježíš mlčel, mohl být slavný i v Nazaretě. I my si můžeme vybrat. Můžeme být otroky své touhy po slávě, nebo se můžeme rozhodnout dělat raději i to, co nám sice slávu nepřinese, ale díky čemu budeme radostní a spokojení.

Bože, nejsem jiný než ostatní. I mně dělá sláva dobře. Nechci na ní ale stavět své štěstí, protože je prchavá jak ranní rosa.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Existuje "nadpřirozená moc"?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 19.9.2016 6:10 | karma článku: 21,88 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,83

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44