Služba Bohu v novém životě

Co se stane, když zemřeme hříchu? Poznají to lidé v našem okolí? Bude o našem vztahu s Bohem více hovořit náš život, nebo naše ústa? Podle Pavla prožijeme radikální proměnu.

"Když jsme byli v moci hříchu, působily v nás vášně podněcované zákonem a nesly ovoce smrti.
Nyní, když jsme zemřeli tomu, čím jsme byli spoutáni, byli jsme zproštěni zákona, takže sloužíme Bohu v novém životě Ducha, ne pod starou literou zákona." (Římanům 7,5-6)

Když slyšíme slovo vášeň, většinou se za ním skrývají silné emoce. Někdy pozitivní – to když milujeme, jindy negativní – to když nenávidíme. Pavel tu zmiňuje vášně, které v konečném důsledku zabíjí – někdy naše vztahy, jindy dokonce i doslovně. To, když nezvládneme zlobu a nenávist. Dějiny kriminalistiky znají tisíce zločinů z vášně.

Při čtení Pavlových slov jsem přemýšlel: "Jaké je to u mne? Působí ještě v mém životě vášně, které považuji za zlé? Dokážu se rozčílit, dokážu někoho nenávidět? Musím bojovat s tím, abych třeba nerozkliknul erotické stránky nebo neztrácel spoustu času u romantických příběhů, které nemají nic společného s životní realitou?"

Jak poznám, jaký je můj stav? Ten, kdo "slouží Bohu v novém životě Ducha, ne pod starou literou zákona", nedělá dobro z povinnosti. Vlastně se na něm naplňuje zaslíbení, o kterém Pavel píše v listu Galatským: "Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací." (Galatským 5,22+23)

Je to opak toho, co přináší hřích. Opak toho, co odsuzuje zákon: "Skutky lidské svévole jsou zřejmé: necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství, rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci. Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím." (Galatským 5,19-21)

Jsou lidé, kteří o své víře hodně mluví. Možná proto, že by si jí nikdo nevšimnul, protože v jejich podání je to jenom teorie. Pak jsou ti, kteří o víře moc nemluví, ale raději ji prožívají. Jejich život je plný lásky, porozumění, dobroty a dalších vlastností, které vyrůstají z jejich každodenního setkávání s Ježíšem.

I dnes mám možnost si vybrat. Jednou možností je život "pod starou literou zákona". Druhou, pro kterou jsem se rozhodl, je služba "Bohu v novém životě Ducha".
Budu rád, když se přidáte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 8.3.2012 18:00 | karma článku: 11,47 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,83

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44