Sedmička v Bibli (51)

Přáli jste někdy někomu něco zlého? V knize Žalmů je jedna modlitba, ve které taková prosba je. Je to vlastně žalozpěv nad tím, co se stalo, když Bůh naplnil své varování a nechal Židy bez své ochrany.

Při vstupu do zaslíbené země posílá Bůh svému lidu prostřednictvím Mojžíše zaslíbení i varování. Nejdříve Mojžíš vysloví požehnání: "Jestliže budeš opravdově poslouchat Hospodina, svého Boha, a bedlivě dodržovat všechny jeho příkazy, které ti dnes udílím, vyvýší tě Hospodin, tvůj Bůh, nad všechny pronárody země. A spočinou na tobě všechna tato požehnání, když budeš poslouchat Hospodina, svého Boha..." (Deuteronomium 28,1-2)
Poté, co popíše všechny požehnání, která má Bůh připravená pro svůj lid, vysloví i varování: "Jestliže však nebudeš Hospodina, svého Boha, poslouchat a nebudeš bedlivě dodržovat všechny jeho příkazy a nařízení, která ti dnes udílím, dopadnou na tebe všechna tato zlořečení..." (Deuteronomium 28,15)

Při čtení dějin vyvoleného národa pak můžeme sledovat, jak Bůh žehná a stále odkládá naplnění svého varování. Dává vždy novou šanci k pokání. Jednoho dne ale už není kam ustupovat. Bůh nechá Izrael napospas jeho nepřátelům a ti toho okamžitě využijí.

Chrám je zničen, lidé jsou odvlečeni do zajetí. A teprve tehdy si začnou uvědomovat, o co svou vzpourou přišli. Z této doby je i Asafův Žalm, jehož část cituji: "Bože, naše spáso, pomoz nám pro slávu svého jména, vysvoboď nás, zprosť nás hříchů pro své jméno!
Proč by měly pronárody říkat: ´Kde je ten jejich Bůh?´
Kéž by pronárody poznaly před naším zrakem pomstu za prolitou krev tvých služebníků.
Kéž k tobě pronikne sténání vězňů! Mocnou paží svou zachovej syny smrti!
Našim sousedům vrať sedminásobně do klína potupu, jíž potupili tebe, Panovníku.
My, tvůj lid - ovce, jež paseš, budeme ti navěky, po všechna pokolení, vzdávat chválu a vyprávět o tvých chvályhodných činech. (Žalmy 79,9-13)
Lidé se slzami v očích prosí o milost Boha, kterého zradili a opustili. A při této příležitosti také předávají pomstu nad svými nepřáteli do Hospodinových rukou. Nechtějí se mstít sami. Nakonec nepřátelé netupili jen je, ale i jejich Boha.

Myslím, že si z těchto plačících zpěváků můžeme vzít příklad. Pokud cítíme nějakou křivdu, předejme ji našemu nebeskému Otci. On může uzdravit naše nitro, dokáže nás zbavit touhy po pomstě. Vlastně je jediný, kdo je schopný se postarat o spravedlnost.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 18.12.2010 9:00 | karma článku: 4,81 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 32,28

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,96

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,96

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,25