Sedmička v Bibli (40)

O moudrosti krále Šalamouna se nepíše jen v Bibli. Koluje o ní spousta legend i za hranicemi jeho království. Vždy tomu tak ale nebylo. Když mladý Šalamoun nastupoval na trůn, prosil Boha, aby mu dal dostatek moudrosti k vládnutí. A Bůh mu ji dal.

Proto můžeme věřit slovům, která napsal v knize přísloví: Moudrost si vystavěla dům, vytesala sedm sloupů. Porazila dobytče, smísila víno a prostřela svůj stůl. Vyslala své dívky, volá na vrcholu městských výšin: "Kdo je prostoduchý, ať se sem uchýlí!"
Toho, kdo nemá rozum, zve: "Pojďte, jezte můj chléb a pijte víno, které jsem smísila, nechte prostoduchosti a budete živi, kráčejte cestou rozumnosti!" (Přísloví 9,1-6)

Když jsem byl mladý, myslel jsem si, že jsem moudrý. Pak se mi podařilo udělat několik pořádných "kopanců" a můj pocit moudrosti se rychle rozplynul. Proto jsem měl rád příběh mladého Šalamouna. Věřil jsem, že Bůh nabízí svou modrost všem.

Jenže ani Šalamoun, přestože ho Bůh obdařil úžasnou moudrostí, nebyl bez chyb. Jeho slabou stránkou byly ženy. Ve svém harému jich měl podle biblické zprávy minimálně tisíc. Určitě si umíme představit, kolik stojí provoz takového hotelu pro tisíc žen. Kolik stálo oblečení, kosmetika, šperky a další pro ženy nepostradatelné věci.
Aby to vše mohl tento král financovat, musel neustále zvyšovat daně. Až budeš mít čas, přečti si, co se dělo po jeho smrti. Jak se země právě kvůli vysokým daním rozpadla na Judské a Izraelské království.
Šalamoun i při své moudrosti nadělal spoustu chyb. Já na něm obdivuji, že se z nich dokázal poučit a třeba v knize Kazatel se snaží poučit i nás. Záleží na nás, zda jeho rady vyslechneme a přijmeme za své.

Moudrost není něčím nedostupným. Bůh jí má dost. Proto ji může rozdávat. Jako ji dal Šalamounovi, tak ji nabízí i nám. Proto mohl Jakub napsat hned v úvodu svého dopisu křesťanům: "Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha, který dává všem bez výhrad a bez výčitek, a bude mu dána." (Jakub 1,5)
Podle knihy Přísloví postavila moudrost dům, který se opírá o sedm pilířů. Ve svém domě pak nachystala hostinu, na kterou zve i nás. Přijmeme toto pozvání? To záleží jen na nás.

Zrovna dnes je den, kdy Bůh nabízí své požehnání každému, kdo se zastaví, dá stranou všední práci a starosti, a získaný čas věnuje setkání se svým Bohem. Setkání, při němž nemusíme sledovat hodinky, abychom nezmeškali něco důležitého. Protože v sobotu není nic důležitějšího, než setkání s Bohem, který je dárcem moudrosti. Když se na chvíli zastavíš, můžeš dnes o moudrost požádat také.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 2.10.2010 9:00 | karma článku: 5,68 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 32,00

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,96

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,96

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,25