Sedmička v Bibli (38)

Po týdnu si i dnes uděláme krátké sobotní zastavení u příběhu Jóba. Tento muž přežil ztrátu všeho majetku, smrt svých deseti dětí i nedůvěru svých přátel. Ale největší muka mu dělaly jeho pochybnosti o samotném Bohu.

Když Bůh ukončil Jóbovu zkoušku, kterou požadoval ďábel, obrátil se na tři Jóbovy přátele.
Jób 42,7-12: Když Hospodin k Jóbovi domluvil tato slova, řekl Elífazovi Témanskému: "Můj hněv plane proti tobě a oběma tvým přátelům, protože jste o mně nemluvili náležitě jako můj služebník Jób. Vezměte tedy za sebe sedm býčků a sedm beranů a jděte k mému služebníku Jóbovi. Obětujte za sebe zápalnou oběť a můj služebník Jób ať se za vás modlí. Já ho přijmu milostivě a nepotrestám vás za vaše poblouzení, že jste o mně nemluvili náležitě jako můj služebník Jób."
I šli Elífaz Témanský, Bildad Šúchský a Sófar Naamatský učinit, co jim Hospodin nařídil. A Hospodin Jóba milostně přijal.
Hospodin také změnil Jóbův úděl, poté co se modlil za své přátele, a dal mu všeho dvojnásob, než míval.
I přišli k němu všichni jeho bratři a všechny sestry a všichni jeho dřívější známí, aby s ním v jeho domě pojedli chléb. Projevovali mu soustrast a snažili se ho potěšit po všem tom zlu, jež na něj Hospodin uvedl, a každý mu daroval po kesítě a zlatém kroužku.
A Hospodin Jóbovi žehnal ke konci více než na začátku...

Někdy i dobrá pohnutka může zplodit zlo. To se povedlo i těmto třem Jóbovým kamarádům. Když se dověděli o jeho trápení, chtěli ho potěšit. Proto s ním nejdříve sedm dnů potichu prožívají jeho bolest. Sedí spolu s ním v popelu a přemýšlejí, proč to vše jejich přítele postihlo.

Nakonec došli nezávisle na sobě všichni tři k závěru, že Jób před nimi skrývá nějakou zlou minulost. Bůh by ho přece netrestal jen tak pro nic za nic. Ani ve snu je nenapadlo, že za Jóbovým utrpení stojí ďábel. Mysleli si, že příčinou je Jóbův hřích.

Proto se snaží Jóbovi pomoci k tomu, aby si ten skrytý hřích přiznal a pak ho i vyznal. Jen tak může zastavit další zhoršování nemoci. Bez tohoto vyznání umře. Naléhají na Jóba, ale ten stále opakuje své...

Po nějaké době musel i ďábel přiznat, že Jób Bohu neslouží z vypočítavosti, ale z lásky. V tom okamžiku utrpení končí. Jób se uzdravil, jeho rodinná farma začala prosperovat jako dříve a postupně se mu narodilo sedm synů a tři dcery. Zdálo by se, že vše už je v pořádku.

Nebylo. Bůh si přál, aby Jób pomohl svým přátelům opravit jejich mylný pohled na Boha. Chtěl, aby i oni pochopili to, co později prorok Ozeáš popsal Hospodinovými slovy: "Chci milosrdenství, ne oběť, poznání Boha je nad zápaly." (Ozeáš 6,6)

Když dnes podle přikázání odložíš práci, udělej si čas na někoho, komu bys mohl vyprávět o Bohu, který nás miluje. O Bohu, který nám odpouští naše hříchu. O Bohu, který šel tak daleko, že zemřel, abychom my mohli žít věčně v jeho království.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 18.9.2010 9:00 | karma článku: 5,19 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 0

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,91

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,81

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,07