Sedmička v Bibli (31)

Spousta lidí dnes věří,  že když  budou mít  hodně  silnou vůli,  dokážou  se změnit  a  zbaví se všech svých zlozvyků a nectností. Pravda je, že naše vůle dokáže hodně. Ale ne vše.

Ježíš jednou vyprávěl následující příměr: "Když nečistý duch vyjde z člověka, bloudí po pustých místech a hledá odpočinutí, ale nenalézá.
Tu řekne: `Vrátím se do svého domu, odkud jsem vyšel.´
Přijde a nalezne jej prázdný, vyčištěný a uklizený.
Tu jde a přivede s sebou sedm jiných duchů, horších, než je sám, a vejdou a bydlí tam; a konce toho člověka jsou horší, než začátky.
Tak bude i s tímto zlým pokolením." (Matouš 12,43-45)

Pokud jsme na náš boj s našimi negativními povahovými rysy sami, hrozí nám podle Ježíše vážné nebezpečí. Po první vyhrané bitvě přijde pocit sebeuspokojení a poté pád do ještě větších problémů.

Kamarád dokázal zvítězit na drogami. Pomáhala mu s tím manželka, rodina, děti, církevní společenství, ale hlavně to byl Bůh, kdo mu k tomu dával sílu. Skončil s drogami, alkoholem i kouřením. Začal nový život. A zdálo se, že ho čeká krásná budoucnost.
Uběhlo pár let. To, že nebere drogy, začal brát jako samozřejmost. Už se tolik nemodlil a neprosil o sílu odolat pokušení. Pak začal pít pivo. To přece není droga, říkal. Když jsme ho varovali, říkal nám, že to má pod kontrolou. Ale neměl.
Začaly problémy v práci, kde nestíhal dělat naslibované a zaplacené zakázky. To se promítlo do vztahů v rodině. Když zjistil, jaké má dluhy, začal znovu s pervitinem. Vlastně to považoval za řešení, protože ho uměl vařit a tak si myslel, že se tím dostane z dluhů.
Dostal se do vězení. Když se vrátil, chvíli dělal dobrotu. Ale pak začal znovu vařit… Dnes už nežije. Jeho konec byl smutný. Umřel jako bezdomovec.

Jak to říkal Ježíš? "Tu jde a přivede s sebou sedm jiných duchů, horších, než je sám, a vejdou a bydlí tam; a konce toho člověka jsou horší, než začátky."

Dnes je sobota. Můžeme se zastavit a prožít svátek s Ježíšem. S ním také můžeme probrat naši situaci. Nespoléháme někde jen na své síly? Neříkáme si někdy i my "klídek, mám to pod kontrolou"?
Naše problémy můžeme přinést Ježíši. Také dnes nás zve: "Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším. Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží." (Matouš 11,28-30)

Autor: Vlastík Fürst | sobota 31.7.2010 9:00 | karma článku: 5,01 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 31,93

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,96

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,96

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,25