Sedmička v Bibli (29)

Ježíš to neměl vůbec snadné.  Díky tomu, že se za ním brzy začaly vydávat velké  zástupy lidí,  získal nové nepřátele.  Dvě vlivné skupiny tehdejšího židovského národa – saduceové a farizeové začaly brzo žárlit na jeho úspěchy.

Dnes si připomeneme příběh, v němž ho zkoušeli dostat do teologické pasti saduceové, kteří nevěřili na posmrtný život.
Matouš 22,23-33: V ten den přišli za ním saduceové, kteří říkají, že není vzkříšení, a předložili mu dotaz: "Mistře, Mojžíš řekl: `Zemře-li někdo bez dětí, ať se s jeho manželkou podle řádu švagrovství ožení jeho bratr a zplodí svému bratru potomka.´
U nás bylo sedm bratří. První po svatbě zemřel, a protože neměl potomka, zanechal svou ženu svému bratru. Stejně i druhý, třetí a nakonec všech sedm. Naposledy ze všech zemřela ta žena.
Až bude vzkříšení, komu z těch sedmi bude patřit? Vždyť ji měli všichni!"
Ježíš jim odpověděl: "Mýlíte se, neznáte Písma ani moc Boží. Po vzkříšení se lidé nežení ani nevdávají, ale jsou jako nebeští andělé.
A pokud jde o vzkříšení mrtvých, nečetli jste, co vám Bůh pravil: `Já jsem Bůh Abrahamův, Bůh Izákův a Bůh Jákobův?´ On přece není Bohem mrtvých, nýbrž živých."
Když to slyšely zástupy, žasly nad jeho učením.

Většinou, když se Ježíš odvolává na starozákonní Písma, má na mysli konkrétní příběh nebo text židovských písem. A tak je vždy někde v poznámkovém aparátu uveden odkaz. Když Kristus vytýká saduceům, že neznají Písma, žádný odkaz nenajdeme. Zde totiž Ježíš nevychází z konkrétního textu, ale má na mysli poselství celého Písma.

Teologové se přou, zda zde Ježíš říká, že v nebi už manželství nebude, nebo máme jeho slova chápat jako obraz. Nechejme teology, ať se přou a my se tím netrapme.

Není podstatné, jak to bude v Božím království s manželstvím. Důležité je dnes udělat vše potřebné pro to, aby se jeho království a vzkříšení z mrtvých týkalo nás, stejně jako na něj v hrobech čekají zmiňovaní Abraham, Izák a Jákob.

Dnešní den můžeme využít k tomu, abychom s Bohem probrali svou situaci a své spasení. A až nás Ježíš znovu ujistí, že s námi i nadále počítá, můžeme pak v klidu snít o tom, jaké to bude, až ho uvidíme tváří v tvář.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 17.7.2010 9:00 | karma článku: 4,63 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 32,00

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 18,96

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 34,96

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,25