Rybáři lidí

V poslední době se často setkávám s tím, že mne na ulici zastaví dobře oblečení lidé, kteří mi nejprve položí několik otázek, aby mne v zápětí pozvali na nějakou přednášku spojenou s prezentací nějakého výrobu. Většinou poděkuji a jdu dál.

Proč odmítám? Nechci chodit někam, kde budu muset čelit tlaku, abych si za drahé peníze koupil něco, co vlastně nepotřebuji.

Matouš popisuje zvláštní výzvu, se kterou se Ježíš obrátil na své budoucí učedníky: Od té chvíle začal Ježíš kázat: "Čiňte pokání, neboť se přiblížilo království nebeské."
Když procházel podél Galilejského moře, uviděl dva bratry, Šimona zvaného Petr a jeho bratra Ondřeje, jak vrhají síť do moře; byli totiž rybáři. Řekl jim: "Pojďte za mnou a učiním z vás rybáře lidí." Oni hned nechali sítě a šli za ním.
O něco dále uviděl jiné dva bratry, Jakuba Zebedeova a jeho bratra Jana, jak na lodi se svým otcem Zebedeem spravují sítě; a povolal je. Ihned opustili loď i svého otce a šli za ním. (Matouš 4,17-22)

Představa, že bych se měl stát "rybářem lidí", se mi dřív vůbec nelíbila. Možná i proto, že jsem vycházel z toho, co jsem o rybářích věděl. Sedí hodiny na břehu a snaží se nějak přechytračit rybu v řece nebo rybníku...

Jednou jsem jel okolo malé přehrady. Cesta byla z obou stran ohrazena zvláštní fólií a spousta lidí v trávě něco chytala a dávala to do kýblů. Pak jsem zjistil, že jsou to ochránci přírody, kteří v těch kýblech přenášeli žáby. Ty na jaře spěchaly do míst, kde chtěly naklást vajíčka a většina z nich by skončila pod koly projíždějících aut. Žáby se totiž musely dostat přes vozovku, která jim stála v cestě.

Tehdy jsem pochopil, co to v Ježíšově podání znamená být rybářem lidí. Dnes by možná řekl: "Udělám z tebe zachránce lidí." Tak, jako se my snažíme zachraňovat žáby, snaží se Ježíš zachránit nás. Apoštol Pavel napsal: "Mzdou hříchu je smrt..." (Římanům 6,23) Důsledkem hříchu je to, že nás čeká smrt. Smrt, ze které není probuzení. Tedy, nebylo by probuzení, bez pomoci Ježíše. Apoštol Pavel totiž pokračuje: "...ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu." (Římanům 6,23)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 29.6.2012 18:00 | karma článku: 12,12 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 15,94

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59