Rozsviť, ať lépe slyší!

Život s našimi stárnoucími rodiči je někdy náročný, zvláště když potřebují stále více naší péče a pomoci. Pokud ale máme dobrý vztah, tak se občas i pořádně zasmějeme.

     Naše babička, které říkáme Ovenka,  má problém se sluchem, který je stále horší a horší. Dnes už i se sluchátkem musí dávat hodně velký pozor, aby porozuměla tomu, co jí chcete říci. No a v telefonu často slyší něco úplně jiného, než co jí právě sdělujete.
     V poslední době má radost z toho, že její nová televize umí zobrazovat v titulcích vše, co zazní na obrazovce. Může tak znovu vychutnávat staré pohádky, rozumí tomu, co se říká ve zprávách a občas si dokonce pustí i nějaký seriál.

     Každý pátek večer, když zapadá slunce, se u ní sejdeme, abychom přivítali sobotu. Vzpomínáme, co jsme během týdne prožili a také zpíváme její oblíbené písničky. Děkujeme Bohu, že nás provedl dalším týdnem a je nám všem při tom spolu dobře.
     Jednou, když už se stmívalo, jsem si všiml, že Ovenka přestává rozumět tomu, co říkáme. Došlo mi proč a tak jsem se obrátil na manželku, která seděla blíže k vypínači: „Rozsviť, ať Ovenka lépe slyší!“ Žena na mne chvíli hleděla, než i jí došlo, že to, co slyší, není nesmysl. Po chvíli se v pokoji rozzářilo světlo a já viděl, jak se má milá směje. Jenže Ovenka nic z toho, co jsme si povídali, neslyšela. Zopakoval jsem, co jsem říkal před malou chvílí, a v tom se rozesmála i babička.

     Od té doby skoro každý pátek zazní: „Rozsviť, ať babička lépe slyší!“ A vždy to na našich tvářích vykouzlí úsměv, protože máme radost, že Ovenka ještě pořád slyší alespoň natolik, aby díky odezírání poznala, co říkáme. Občas i tak slyší něco úplně jiného, ale protože má i ve třiadevadesáti letech stále smysl pro humor, tak se tomu vždy rádi společně zasmějeme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 16.9.2023 9:10 | karma článku: 24,52 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,82

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,23