Radostné srdce (Radost v Bibli – 51)

         Psychologové často hovoří o vlivu pozitivního myšlení na kvalitu lidského života. Není to nic nového pod sluncem. Podobnou myšlenku najdeme také v Bibli a dokonce ve Starém zákoně.

         V knize Přísloví můžeme číst:
"Radostné srdce hojí rány,
   kdežto ubitý duch vysušuje kosti." (Přísloví 17,22)

         Souhlasíte? Už se vám stalo, že jste ráno vstali se špatnou náladou a pak jste potkali někoho, kdo svým optimismem a úsměvem přehodil výhybku vaší nálady?

         Podle knihy přísloví radost dokonce hojí rány. Nejen ty psychické, ale i tělesné. Dnes s tím lékaři souhlasí. Proto mnohé nemocnice neomezují návštěvy jen na určité hodiny, ale povolují je v každé době. Proto spousta nemocnic na dětských odděleních zřizuje pokoje, kde může být s dítětem i jeho rodič.

         Myslím, že teorii známe všichni velice dobře. Horší už je to s praxí. Já osobně bych o svém srdci nemohl prohlásit, že je radostné. Je to něco, co jsem asi dostal do vínku. Většinou dopředu domýšlím, co by se, kdyby se...

         Ale nevzdávám to. Snažím se přemýšlet o tom, co je pozitivní a co mi pomáhá vidět život i svět z té radostnější stránky. Přesto se mi do mého myšlení i do mých emocí často vkrádá to negativní. Když si někdo v mé přítomnosti začne stěžovat, mám tendenci se přidat.

         Líbí se mi Davidova prosba, která je zachycena v 51. žalmu:
"Stvoř mi, Bože, čisté srdce,
   obnov v mém nitru pevného ducha.
Jen mě neodvrhuj od své tváře,
   ducha svého svatého mi neber!
Dej, ať se zas veselím z tvé spásy,
   podepři mě duchem oddanosti." (Žalm 51,12-14)

Když mne někdy přemáhá splín, tak si představím, jaké to bude, až se naplní Janovo proroctví: Tehdy těch čtyřiadvacet starců spolu se čtyřmi bytostmi padlo na kolena; klaněli se před Bohem sedícím na trůnu a volali: "Amen, haleluja."
A od trůnu zazněl hlas: "Zpívejte Bohu našemu všichni jeho služebníci, kteří se ho bojíte, malí i velicí."
A slyšel jsem zpěv jakoby ohromného zástupu, jako hukot množství vod a jako dunění hromu: "Haleluja, ujal se vlády Pán Bůh náš všemohoucí. Radujme se a jásejme a vzdejme mu chválu; přišel den svatby Beránkovy, jeho choť se připravila a byl jí dán zářivě čistý kment, aby se jím oděla." Tím kmentem jsou spravedlivé skutky svatých.
Tehdy mi řekl: "Piš: Blaze těm, kdo jsou pozváni na svatbu Beránkovu." A řekl mi: "Toto jsou pravá slova Boží." (Zjevení 19,4-9)

         Setkal jsem se s lidmi, kteří si zachovali "radostné srdce" i na smrtelné posteli. Jsem rád, že je to Bůh, kdo léčí mé srdce od vrozeného pesimismu. Věřím, že jednou budu mezi těmi, kteří budou stát před Bohem a budou se společně s ním radovat a jásat.
         Vlastně, co mi brání, abych začal jásat už teď? Nic. Haleluja.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 22.12.2012 9:00 | karma článku: 5,92 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 16,80

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00