Proč mu nedáš pocítit svou moc?

            Představte si, že bojujete s nepřítelem a máte možnost ho zničit. Co byste udělali? Využili byste své převahy, nebo byste mu ještě dali šanci, aby se mohl stát vaším přítelem?

Ježíš mu odpověděl: "Je psáno: nebudeš pokoušet Hospodina, Boha svého." (Lukáš 4,9-11)

            Ďábel se na poušti setkává s Ježíšem, který právě ukončil čtyřicetidenní půst, který byl součástí jeho poslední přípravy k pozemské misi, během které chtěl dál lidem dostatečný důkaz toho, že ďábel lže, kdy lidem tvrdí, že je Bůh nemiluje, protože je sobec.

            Teď proti sobě stojí Stvořitel a bytost, která, přestože  je jeho dílem, tak zneužila svobodu k tomu, aby útočila na Boha, který mu dal život. Ďábel se naivně domníval, že může porazit Ježíše jen proto, že tento Bůh v lidském těle pár dnů nejedl. To, čeho bychom si měli všímat, je způsob, jak se Ježíš brání. Vždy začíná slovy: „Je psáno!“ Poté cituje Bibli.

            Po třetím pokušení cituje Ježíš 7. kapitolu proroka Izajáše. Jakoby tím chtěl ďáblovi říci: „To ses už úplně zbláznil, že pokoušíš Boha? Copak si myslíš, že můžeš uspět?“

            Ježíš mohl v souboji s ďáblem použít svou moc a zničit ho. Přesto s ním nejdříve bojuje slovem a nabízí mu šanci na smír. Teprve až celý vesmír pozná skutečnou povahu Boha i ďábla, přijde vhodný okamžik k tomu, aby byl ďábel, a s ním i zlo, definitivně zničeni. Buďme trpěliví a dejme Bohu čas.

Bože, nauč mne správně používat Bibli – Tvé slovo k obraně. Nechci jejími slovy útočit ani pokoušet, ale povzbuzovat.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Dokaž to!

Autor: Vlastík Fürst | pátek 16.9.2016 6:10 | karma článku: 22,93 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 11,51

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,14

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,79

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,16