Problém cizího lože

Každý, kdo propouští svou manželku a vezme si jinou, cizoloží; kdo se ožení s tou, kterou muž pustil, cizoloží. (Lukáš 16,18)

     Bible jasně hovoří o tom, že rozvod není nejlepším způsobem, jak vyřešit většinu problémů mezi mužem a ženou. V Ježíšově době byl ale rozvod mezi Židy něčím, nad čím se nikdo až zas tak moc nepodivoval.

     Už v ráji bylo manželství prohlášeno za celoživotní svazek muže a ženy. Jenže pak se do toho vložil hřích a to, co mělo být požehnáním, se někdy stává peklem. Mojžíš později přišel s tím, že v některých případech může muž propustit svou ženu a pak se znovu oženit.

     Přičinliví zákoníci pak postupně vytvářeli seznam toho, co vše může být důvodem k propuštění manželky. Dostala se na něj údajně i připálená polévka.
     Ježíš vstupuje do této praxe a prohlásí, že jediným důvodem pro rozvod je nevěra jednoho z manželů. Vše ostatní prohlásí za cizoložství.

     Stvořitel ví, co nám přináší štěstí. Dobře ví, že když neposlouchám rady svého tvůrce, připravuji se o štěstí, které bych mohl prožívat celý život s tou jednou nebo s tím jedním. Potvrzují to i výzkumy. Lidé žijící celý život v jednom fungujícím a kvalitním vztahu jsou šťastnější než ti, kteří své partnerky nebo partnery střídali. Platí to i o jejich spokojenosti v sexualitě.
     Rád připomínám slova Mirka Černého: „Je-li mnoho soch sousoší, pak mnoho žen je soužení!“ A platí to i o mužích, pokud je jich v životě ženy více. Ježíš ví, co říká, a nemluví o tom proto, aby nám bránil ve štěstí. Naopak, on nám ho přeje.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pátek 24.8.2018 21:32 | karma článku: 28,57 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 12,77

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,29

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,79

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,30