Před ním nic neukryješ

        Lidová moudrost říká: "Člověk míní, pán Bůh mění!" Na tato slova si často vzpomenu když sleduji dokumenty o různých válkách. Nedávno mne zaujal pořad, který byl věnován válce o Anglii.

Adolf Hitler měl v plánu založit "Třetí světovou říši". Chtěl ovládnout celý svět. V rozporu s Boží vůlí byl nejen způsob, jak to chtěl udělat, ale i samotná myšlenka. Podle biblických proroctví z knihy Daniel žijeme v době, kdy už na území starých říší (Babylonie, Médo-Persie, Řecko a Řím) žádná světová říše nevznikne.
        Všichni víme, jak Hitler dopadl. Na jeho pokus nedoplatilo jen Německo, ale i desítky milionů lidí na celém světě. Země, která chtěla vládnout světu, byla nakonec poražena a podělily se o ni čtyři vítězné velmoci.

        V 33. žalmu můžeme číst strohé konstatování:
"Bůh ruší úmysly národů,
   jako chmýří odfoukává lidské plány." (Žalm 33,10)
Ve válce o Anglii doplatil Hitler na jeden vynález, který paradoxně vznikl v Německu. Angličan Robert Watson-Watt totiž pouze zdokonalil vynález, který si v roce 1905 nechal patentovat Němec Christian Hülsmeyer. Radar se stal rozhodující zbraní ve válce o vzdušný prostor nad Anglií. Bůh odfoukl Hitlerův plán jako chmýří.

        Jak je to s Božími plány?
"Jeho zákony platí věčně,
   on má na mysli všechny národy a kmeny.
Dobře je národu, jehož Pánem je Bůh,
   dobře je lidem, které si vyvolil za dědice." (Žalm 33,11-12)
Boží plány, na rozdíl od těch našich, platí. To, co Bůh naplánuje, to se také stane. U něho neplatí pořekadlo: "Co nelze udělat, lze naplánovat." Autor žalmu říká, že Bohu záleží na všech národech. Přesto je dobře těm lidem, kteří přijmou jeho pozvání a stanou se součástí jeho národa.
        Už v době Starého zákona byla Boží milost nabídnuta všem lidem. Problém byl v tom, že Židé, kteří se měli stát živou reklamou Hospodina, často dělali pravý opak. A když už se jim dařilo žít v souladu s Božím zákonem, tak si zase mysleli, že mají výhradní právo na to být Božím lidem.

        Něco podobného hrozí i nám. Ještě, že na nás Bůh není závislý. 
"Bůh hledí z nebe na každého člověka,
   z místa, kde přebývá,
  sleduje všechny obyvatele země.
On stvořil srdce každého člověka
   a žádný skutek před ním není skryt." (Žalm 33,13-15)
Bůh se zajímá o to, co děláme a jak žijeme. Má zájem o to, abychom byli šťastní, spokojení a zdraví. Proto nám dává v Bibli rady, které si všímají všech oblastí našeho života. Zná nás, protože je naším tvůrcem. Ví, co je pro nás dobré a co nám naopak škodí. Proto je dobré jeho rady respektovat.

        Dnes je velmi populární bulvár. Lidé rádi čtou o tom, co se ti druzí snaží zatajit. Pokud se to týká toho druhého, pak je vše v pořádku... 
       Bůh nepotřebuje bulvár, aby se o nás něco dověděl. On vidí i do mého srdce a dokáže čít i mé myšlenky. Před ním nic neutajím.
        Bůh o mně ví i to, co před druhými tajím. Bůh ví vše, a přece mne má rád. Proto přichází a varuje. Nabízí změnu, aby mne jednou nemusel odsoudit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 19.6.2020 19:10 | karma článku: 22,05 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39