Pozor na to, co říkáš!

Jsi špatný služebník. Soudím tě podle tvých vlastních slov: věděl jsi, že jsem přísný a beru, co jsem nedal, a sklízím, co jsem nezasel. Proč jsi aspoň mé peníze neuložil, a já bych si je teď vybral i s úrokem. (Lukáš 19,22+23)

Třetí služebník na rozdíl od dvou kolegů vnímal svého pána jako nespravedlivého a přísného. Od začátku věděl, že nedělá nic pro to, aby znásobil jmění svého pána. Zisk stejně nepůjde do jeho kapsy, ale přivlastní si ho jeho pán. Tak proč se dřít na cizím?
            Tento sluha zapomínal, že on sám žije z toho, co má jeho pán, a kdyby i ostatní ke svým úkolům přistupovali jako on, brzy by všichni zemřeli hlady. Pán sice dostával zisk, ale z tohoto zisku živil všechny své sluhy i s jejich rodinami.

            Když se pán vrátil, tak nejprve odměňuje poctivé sluhy za jejich snahu. Pak přichází chvíle, kdy musí ohodnotit i toho třetího. Dřív, než nad ním vynese soud, řekne: „Soudím tě podle tvých vlastních slov!“ Ten líný sluha se vlastně odsoudil sám. Jeho pán vychází z toho, co tento muž šířil mezi ostatními. Věřil, že jeho pán je zlý, a sám také špatně skončil.
            Jeho dva kolegové vnímali svého pána jako dobrého a spravedlivého. Vycházeli ze svých zkušeností, které s ním měli ještě před tím, než odcestoval. Když se pán vrátil, zjistili, že se ve svém názoru nemýlili. Projevil se jako dobrý a spravedlivý.

                Ďábel už od ráje tvrdí, že Bůh není láska a už vůbec není milosrdný a spravedlivý. Pokud přijmu tento názor, začnu se podle toho i chovat. Nabídce spasení a odpuštění se budu smát a dopadnu proto stejně jako třetí služebník. I já jednou uslyším: „Soudím tě podle tvých vlastních slov!“ Taková je spravedlnost.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 9.10.2018 21:31 | karma článku: 23,11 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,81

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,23