Pohrdat druhými je tak snadné

O těch, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, řekl toto podobenství... (Lukáš 18,9)

     Ježíš rád nastavuje zrcadlo prostřednictvím podobenství. Jeho příběhy mají většinou jednu hlavní myšlenku. Poselství bývá jednoduché a často je vůči těm, kterým je určeno, kritické.

     V zástupu, který naslouchal Ježíšovým kázáním, byly vždy zástupci farizeů, saduceů a zákoníků. Tito lidé za Ježíšem nešli kvůli poznání pravdy o Bohu, ale sledovali ho, protože měli pocit, že je Bůh pověřil, aby „strážili pravdu“.
     Zvláště farizeové a zákoníci „si na sobě zakládali, že jsou spravedliví“. Pokud tedy slyšeli tento příběh, poznali, že mluví o nich. Líbí se mi, že Ježíš nejmenuje. Jen naznačí a doufá, že ti, kterým jsou jeho slova určena pochopí, a začnou přemýšlet.

     Pravda někdy bolí. Zvláště, když odhalí mé slabiny nebo něco, co skrývám a přeji si, aby o tom nikdo nevěděl. Před lidmi se mi to může podařit, před Bohem ne. Ten vidí do mého nitra. Ví, jaký jsem, a také pozná, co je důvodem mé přetvářky.
     Pokud si uvědomuji, že jsem hříšný, nabízí mi odpuštění. Horší je, když si myslím, že jsem lepší než druzí a nechci slyšet pravdu. Příliš dlouho jsem si opakoval, že jsem dobrý, až jsem tomu nakonec sám uvěřil. To mi pak nedokáže pomoci ani Stvořitel, protože já má pocit, že jeho pomoc nepotřebuji.

     Lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou spravedliví a dokonalí, mají tendenci pohrdat těmi, kdo nedosahují jejich „kvalit“. Něco podobného hrozí i mně. Proto se nemám porovnávat s lidmi, ale raději s Bohem, který jediný je dokonalý. Takové srovnání mne vrátí zpátky na zem a naučí mne pokoře.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 13.9.2018 21:31 | karma článku: 21,80 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79