Peníze všechno vyřeší

         Dnes se podíváme na něco, co velice výstižně charakterizuje naši dobu, ale znal to už král Šalomoun. Setkává se s lidmi, kteří věřili v moc bohatství a peněz. Třpyt zlata, šustění bankovek nebo tučné konto v bance už dokázaly oslepit oči mnoho lidem.

         Vždy žili lidé, kteří věřili že:
"Peníze všechno vyřeší." (Kazatel 10,19)

         Jak to vidíte vy? Myslíte, že je to pravda? Je spousta oblastí, kde vám peníze pomohou.

         Pokud máte dostatek peněz, můžete svým dětem umožnit kvalitnější vzdělání. Nic vám také nebrání si postavit krásný dům na místě, kde vás neruší hluk projíždějících aut nebo vlaků, nedusí vás kouř z nedaleké chemičky nebo prach z cementárny. Druzí vám možná budou závidět vaše úžasné auto, jachtu a možná i soukromý tryskáč...

         Ten, kdo má dostatek peněz, si často může "koupit" policistu, státního zástupce nebo i soudce. V nedávné historii bychom našli více případů, kdy gang platil státním úředníkům za to, že dokázali zničit každý důkaz, který by jim mohl u případného soudu uškodit.

         Bohatí lidé se nemusí léčit v obyčejné okresní nemocnici. Mohou si dovolit péči v soukromé klinice. Nemusí hubnout, to jim za "pár peněz" zajistí a obstarají plastičtí chirurgové. Díky tučnému kontu dokonce někteří boháči sedí i ve vládě, protože si mohou dovolit prostřednictvím koupených médií poopravit veřejné mínění a třeba i průzkumy, které mají vypovídat o tom, co si lidé myslí a koho budou volit...

         Peníze vyřeší mnoho. Ale všechno nevyřeší. To je velký omyl, před kterým Šalomoun důrazně varuje. Proto píše v desáté kapitole své "běda lidu". Bohatství a majetek není lék na vše, co nás potká. Vše nejde zaplatit a ne všichni se dají uplatit.

         Pokud tomu nevěříte, zajděte si na nejbližší hřbitov. Určitě tam najdete hroby lidí, kteří si mohli koupit vše, nač si vzpomněli. Když pak přišla nemoc, zdraví si koupit nemohli. Peníze nezaženou ani stáří, ať se plastičtí chirurgové snaží jak mohou. Největším důkazem toho, že peníze vše nevyřeší, je už samotná existence hřbitovů. Dokládají fakt, že ani ze smrti se nikdo nemůže vykoupit.

         Je pravda, že žijeme ve společnosti, která splňuje vše, nad čím Šalomoun říká "běda". Na první pohled se nám může zdát, že je vše v pořádku a nic se neděje. Můžeme se naivně domnívat, že to tak půjde pořád. Jenže tam, kde se netvoří žádné hodnoty a kde je smyslem života nikdy nekončící mejdan, jednou přijde krach. Podobný jako zažila Římská říše a mnoho dalších.

         Není zlé mít peníze. Ani já bych se nezlobil, kdybych jich měl víc. Problém není v penězích, ale v tom, jaké naděje do nich vkládáme. Pokud se stanou božstvem, které ovládá náš život, je zle.

         Bible nám nabízí prevenci před touto smrtelnou chorobou. Lék má dvě složky. Tou první je vědomí, že vše na tomto světě patří Bohu a já jsem jenom správcem jeho majetku. Druhou složkou léku je nezištná služba těm, kteří jsou na tom hůř něž já a nejsou schopni si sami pomoci.

           Tak jako u ohně i u bohatství platí, že peníze jsou dobrý sluha ale zlý pán.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 21.5.2014 18:00 | karma článku: 10,14 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39