Oslepující lpění na tradici

Ovšem některé z našich žen nás ohromily: Byly totiž zrána u hrobu a nenalezly jeho tělo; přišly a vyprávěly, že měly i vidění andělů, kteří říkali, že je živ. ...

... Někteří z nás pak odešli ke hrobu a shledali, že je to tak, jak ženy vypravovaly, jeho však neviděli. (Lukáš 24,22-24)

     Dva učedníci jsou už nějakou chvíli se svým Mistrem, ale pořád si ještě nevšimli, že je to on. Vypráví mu o tom, co tvrdily ženy, i o tom, co říkal Petr, když se vrátil od prázdného hrobu. Oni tomu ale nevěřili, protože byli stále ještě ve vleku tradičního židovského pohledu na roli Mesiáše v dějinách jejich národa.
     Oba poutníci byli smutní a nešťastní, protože nechtěli uvěřit tomu, co viděli, slyšeli a co jim ještě před svou smrtí říkal Ježíš. Kdyby věřili slovům svého Mistra, tak se už od rána, kdy přišly ženy s tou novinou, mohli radovat.

     Vlastně je to stále stejné. I dnes se setkávám s křesťany, kteří jsou smutní a zahořklí. Naříkají a nadávají na stav světa, ale přesto nechtějí brát vážně to, co o naší době říká Bible.
     Jak to bude se mnou? Uvěřím biblickým proroctvím, která popisují dobu, ve které žiji? Budu schopen respektovat Boží slovo, když se v mém životě začne dít něco, co se mi nebude líbit? Jsem ochoten změnit svůj názor, nebo se raději budu držet zaběhlé tradice a toho, co si myslí většina?
     Pokud se rozhodnu na současnou situaci hledět očima mého Stvořitele, nemusím být vystrašený a smutný. Naopak, mohu se už teď radovat z toho, že Ježíš, můj Pán, plní svůj slib a doprovází mne na mé životní cestě. Jde se mnou a chce mne přivést až k sobě domů, do svého věčného království.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | sobota 22.12.2018 21:31 | karma článku: 32,20 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,13

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79