On o tobě ví

Když Ježíš přišel k tomu místu, pohlédl vzhůru a řekl: „Zachee, pojď rychle dolů, neboť dnes musím zůstat v tvém domě.“ (Lukáš 19,5)

Zacheus předběhl zástup, který se tlačil kolem Ježíše, a vylezl si na moruši, ze které měl krásný výhled. Našel si místo, které nebylo ze země moc vidět. Netoužil po tom, aby si ho všichni všimli a smáli se mu. Sedí na větvi a čeká.
            Za chvíli už slyší hluk blížícího se davu. Snaží se mezi nimi zahlédnout Ježíše. Po chvíli jej už vidí. Jde a něco vykládá. Jak se Ježíš blíží, Zacheus cítí, jak jeho srdce začíná bít stále rychleji.

            A pak se to stalo. Ježíš se zastavil pod moruší a dívá se vzhůru. Po chvíli se tím směrem dívají všichni v zástupu. Jakmile uviděli toho malého mužíka, který se snažil skrýt za větví, začínají se mu smát a pokřikovat na něho.
            Ježíš se k nim ale nepřidává. Jeho tvář zůstává vážná. Pokynem ruky všechny zklidňuje a teprve, když pokřik a smích utichne, znovu zvedá svůj pohled vzhůru. Dívá se Zacheovi do očí, ve kterých vidí obavu z toho, co bude následovat.

            Pak z jeho úst zazní něco, čemu nikdo nechce věřit. Ježíš chce navštívit toho zloděje a zrádce přímo u něho doma. Zve se k němu na hostinu. Zákoníci a farizeové si v duchu říkají: „Jak je to možné? Copak neví, s kým má tu čest? Tak by se přece Mesiáš chovat neměl!“ Jejich pobouření se přenáší na zástup.
            Ježíše to ale v té chvíli nezajímá. V centru jeho pozornosti je ten malý mužík na stromě. Ježíš ví, že má v nitru upřímnou touhu po spasení, ale nemá odvahu uvěřit, že by se něco takového mohlo týkat i jeho. Zacheus se dívá Ježíši do očí a vidí v nich lásku i porozumění a ví, že ho Ježíš může spasit.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 1.10.2018 21:31 | karma článku: 20,95 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 12,74

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,29

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,79

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,30