Nežiješ tu? Neplatíš tu daně? Nevolíš!

Tyto tři stručné věty na mne v poslední době téměř každý den vykouknou na sociálních sítích. Většinou je sdílejí lidé, kteří mají u svého portrétu českou vlaječku.

Je to reakce na pokus koalice konečně i v naší zemi umožnit korespondenční volbu českým občanům, kteří budou i v době voleb pobývat v zahraničí.

To stručné sdělení vyznívá na první pohled velice logicky a pravdivě. Pokud nepobýváš v naší kotlině a navíc tu neplatíš daně, tak, ač máš naše občanství, k volbám tě tu nepustíme. Vždyť právě tím, že v době voleb pobýváš v zahraničí a dokonce tam platíš daně, nám dáváš jasně najevo, že ti na naší zemi nezáleží. Proto nás nezajímá tvé ústavní právo plynoucí ze tvého občanství.

Jenže pokud připustíme, že by to mohlo platit, pak by měla platit i opačná varianta: Žiješ tu? Platíš tu daně? Tak můžeš volit, i když nejsi náš občan. Hlavní je, že tu bydlíš a odvádíš nám daně. To je pro nás důkazem, že ti na naší zemi záleží.

Dovolil jsem si právě takto zareagovat na sociálních sítích. Dověděl jsem se, že tomu nerozumím. Požádal jsem dotyčné, kteří tomu na rozdíl od mne rozuměli, aby mi tedy pomohli správně porozumět, ale pak už následovalo jen jejich "mlčení".

Jak už jsem psal, tuto argumentace používají lidé, kteří se na sociálních sítích snaží vystupovat jako jediní skuteční vlastenci. Mají u své fotky českou vlaječku a na sociálních sítích bojují za svou vlast. Rádi přitom používají slova a fráze, které slyšeli od Tomia Okamury či Andreje Babiše, který v poslední době také rád hraje na strunu vlastenectví.

A zde se na chvíli zastavme. Oba zmínění politici rádi hovoří o tom, jak se nás EU snaží postupně okrádat o naše základní práva a jejich voliči jim nadšeně přizvukují. Jenže teď ti samí lidé navrhují, abychom zrušili volební právo občanům, kteří tu nežijí a neodvádějí daně. Připadá vám to normální? Mně ne.

Jak je už dlouho známo, Andrej Babiš i Tomio Okamura rádi jednají podle toho, co si přejí davy. Andrej Babiš to naposledy ukázal v prezidentské volbě, když se snažil rozeznít „protiválečnou strunu“, Tomio Okamura zase rád posiluje „protiukrajinské vášně“. Pokud tu tedy bude silná poptávka zrušit volební právo Čechům v zahraničí, oba rádi vyjdou těmto tendencím vstříc.

Způsob, jakým ke korespondenční volbě přistoupila současná vláda, nepovažuji za nejšťastnější. Přesto věřím, že mnohé nedostatky se ještě podaří před konečným schválením vyladit. Jsem pro schválení korespondenční volby v tomto volebním období. Pokud se po volbách ujme vlády Andrej Babiš spolu s Tomiem Okamurou, ti tuto volbu určitě preferovat nebudou.

Celý život bydlím v naší zemi a vždy jsem tu odváděl i daně. Přesto si myslím, že těm, kdo tato dvě kritéria nenaplňují, nemáme jejich volební právo rušit nebo oklešťovat, ale spíše bychom jim měli maximálně usnadnit možnost se voleb zúčastnit. Nejlépe tím, že jak pro nás zde v Česku, tak i pro Čechy žijící v zahraničí, připravíme možnost elektronické volby, o které se mluví skoro stejně tak dlouho, jako o té korespondenční.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 31.1.2024 16:10 | karma článku: 40,03 | přečteno: 8067x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,58

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,23