Nestačí jen slyšet

            „Slepá důvěra se nevyplácí,“ říkal můj děda. „Dřív, než uděláš důležité rozhodnutí, které ovlivní tvůj život, si vše raději pořádně ověř! Dvakrát měř a jednou řež!“ Moudrá slova.

Jakmile andělé od nich odešli do nebe, řekli si pastýři: "Pojďme až do Betléma a podívejme se na to, co se tam stalo, jak nám Pán oznámil." Spěchali tam a nalezli Marii a Josefa i to děťátko položené do jeslí. Když je spatřili, pověděli, co jim bylo řečeno o tom dítěti. Všichni, kdo to slyšeli, užasli nad tím, co pastýři vyprávěli. (Lukáš 2,15-18)

            Pastýři dostali úžasnou zprávu: „Narodil se Spasitel!“ V jejich prostředí byl „mesiáš“ vnímán jako bojovník, který Židy osvobodí od římské nadvlády a vrátí jim samostatnost.

            Tito prostí muži jsou pro nás příkladem, jak bychom měli jednat, když se dostaneme k důležitým informacím. Hned se vydali, aby si ověřili, zda je pravda to, co slyšeli od andělů.

            Když jsem tato slova četl jako malý kluk, říkal jsem si: „Proč si ověřují něco, co řekl anděl?“ Dnes už se nedivím. Život mne naučil, že je dobré si ověřovat, co slyším. Tedy, ne úplně vše, protože to snad ani není možné, ale to, co považuji za důležité, protože to má vliv na můj současný život i na mou budoucnost.

            Mám rád lidi, kteří automaticky nepřebírají to, co slyší, ale raději nad tím přemýšlí a snaží se ověřit pravdivost slova. Je to složitější cesta, ale  vynaložená energie se určitě vyplatí.

Bože, díky, že se nezlobíš, když mám potřebu si ověřovat to, co mi jako Tvé slovo přinášejí Tví poslové – lidé a třeba i andělé.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Pokoj a dobrá vůle ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 6.9.2016 6:10 | karma článku: 20,85 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,82

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,23