Neposkvrněné dědictví

        Včera jsme se poprvé zamýšleli nad slovy apoštola Petra o tom, jaké dědictví chystá Bůh pro své děti, které uvěřily nabídce spasení. Stejnému textu se budeme věnovat i dnes.

        "Dědictví nehynoucí, neposkvrněné a nevadnoucí je připraveno pro vás v nebesích a Boží moc vás skrze víru střeží ke spasení, které bude odhaleno v posledním čase."  (1. Petrův 1,4+5)

        Ze tří přívlastků, které apoštol používá při popisu nebeského dědictví, mne nejvíc zaujal ten druhý. Nebeské dědictví je podle Pera "neposkvrněné". Tento termín asi známe v trochu jiné souvislosti. Mezi křesťany se často diskutuje o neposkvrněném početí panny Marie. O neposkvrněném dědictví se už tak moc nemluví.

        Nedávno jsem mailem dostal zvláštní dokument. Jeho autor v něm zpochybňoval způsob, jakým se pan Václav Havel, náš bývalý prezident, dostal k rodinnému majetku v době restitucí. Podle autora tohoto dokumentu, dostal Havel nazpět i majetek, který jeho rodině nikdy nepatřil...

        Těžko mohu soudit, nakolik je to pravda, ale stín podezření zůstává. Je to taková skvrna na tom, co po sobě tento politik zanechal. Možná je to jeden z důvodů, proč byl Václav Havel doma méně populární, než v zahraničí.

        V poslední době se hodně hovoří o církevních restitucích. Nikdo nemůže tvrdit, že církve přišly v minulosti o spoustu majetku. Mé církvi dluží stát majetek v hodnotě 1 250 000 000 Kč. Proto jsem vždy patřil mezi ty, kdo si přáli restituci církevního majetku.

        Jenže, jak jde čas, začínám se na vše dívat jinak. Jsem pro vrácení majetku. Ale jen toho, který byl skutečně zabaven a ještě takovým způsobem, který nebude vrhat na církev stín podezření, že chce získat víc, než kolik ztratila.

        Apoštol Petr napsal, že nebeské dědictví, které má pro mne připraveno můj Bůh, je "neposkvrněné". Nikdo si nedovolí zpochybnit jeho platnost. Garantem je samotný Bůh.

        I dnes chci v závěru citovat slova apoštola Pavla. Ten vybízí každého, kdo se těší na "neposkvrněné" dědictví: "Když máme taková zaslíbení, moji nejmilejší, očisťme se od každé poskvrny těla i ducha a přiveďme k cíli své posvěcení v bázni Boží." (1. Korintským 7,1)

        Jak se můžeme očistit? Jak můžeme dosáhnout toho, že budeme bez poskvrny? Pavel je realista, proto v jiném dopisu napsal: "Sám Bůh pokoje nechť vás cele posvětí a zachová vašeho ducha, duši i tělo bez úrazu a poskvrny do příchodu našeho Pána Ježíše Krista." (1. Tesalonickým 5,23)

        Bůh připravil "neposkvrněné" dědictví. Je to Bůh, kdo mne očistí "od každé poskvrny těla i ducha". Je to Bůh, kdo mne "cele posvětí a zachová mého ducha, duši i tělo bez úrazu a poskvrny do příchodu mého Pána Ježíše Krista". To vše je Boží dílo.

        Je jen jedna otázka: "Dovolím mu to?"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 23.7.2012 18:00 | karma článku: 3,99 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39