Není jedno, komu naslouchám a koho poslouchám (ŠP 4)

Život krále Šalamouna bychom mohli rozdělit do tří etap. Ta první je asi ta nejslavnější. Je to doba, kdy se do Jeruzaléma sjíždějí urození a moudří lidé z celého světa, aby obdivovali jeho moudrost a státnické schopnosti.

Pak přichází druhé období, kdy Šalamoun zapomene, že moudrost mu po jeho modlitbě propůjčil Bůh. Přestane respektovat zákony morálky a mravnosti. Má totiž dojem, že jako král žije mimo všechna pravidla, která jsou dobrá tak pro jeho podřízené.

Třetí období přichází v době, kdy si uvědomuje, že ani stovky žen v harému, tisíce koní ve stájích a miliardy ve zlatých zásobách nejsou zárukou štěstí. V této době se znovu setkává se svou ztracenou moudrostí. Píše knihu Kazatel a dává dohromady sbírku přísloví, ve které se s námi dělí o své zkušenosti.

Jednu takovou popisuje i dnešní, trochu delší text z knihy Přísloví:
"Můj synu, budou-li tě lákat hříšníci,
nezadávej si s nimi.
Přijdou a řeknou ti: ´Pojď s námi,
domluvíme se na toho pobožného,
nic se nám nemůže stát.
Zlikvidujeme ho, pošleme ho tam,
odkud není návratu mezi živé.´
Budou tě lákat slibem: ´Víš, kolik toho získáme
a jakou kořist přineseme domů?
Všechno dáme na hromadu,
a pak se stejným dílem rozdělíme.´

Můj synu, včas se zastav
a nespolčuj se s nimi v takovém jednání.
Vždyť oni se řítí do zlého
a nerozpakují se prolévat krev.
Jako se ptáci chytají do sítí
přímo před nimi roztaženými,
tak i oni sami sobě kladou léčky,
na sebe číhají.

Tak skončí všichni,
kdo se pachtí jen za ziskem,
který nakonec zaplatí životem." (Přísloví 1,8-19)

Toto Šalamounovo pojednání můžeme shrnout do stručného konstatování: "Není jedno, komu naslouchám. Stejně tak bych si měl dávat pozor, koho poslouchám."

Kamarád se setkal s člověkem, který ho na první pohled okouzlil. Dokázal hovořit o všem. Zdálo se, že rozumí podnikání a má přehled o tom, do čeho je vhodné investovat. Bylo to v době, kdy měl zrovna nějaké volné peníze z podnikání a tak se rozhodl, že je zhodnotí. Dopadl stejně, jako ten podnikatel, který svěřil Nigerijskému šamanovi pět milionů ve víře, že Afričan nelže, když tvrdí, že pomocí kouzel umí z jedné bankovky udělat dvě...

Stále více lidí si vybírá cestu, která má vést k rychlému zbohatnutí. Ani netuší, jak snadno je může vidina blahobytu dovést k tomu, že skončí u násilí a loupeží. Mnozí pak, žel, ve své touze po bohatství i zabíjejí.

Na začátku těchto smutných příběhů je většinou naslouchání špatným rádcům. Šalamounova rada je v souladu se starým českým příslovím "Dvakrát měř a jednou řež", které určitě není určeno jen tesařům. Proto bychom si měli pamatovat, že není jedno, komu nasloucháme a koho posloucháme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 8.7.2011 10:32 | karma článku: 29,45 | přečteno: 1701x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,33

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,08

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44