Není chvála jako chvála

Čas od času se znovu zastavuji u Ježíšovy výzvy, která se týká mého vztahu k lidem, kteří mne nemají rádi a dávají mi to patřičně najevo. Myslím, že je to jeden z požadavků, které nemohu nikdy zvládnout bez Boží pomoci.

Možná už tušíte, která slova mám na mysli, ale pro jistotu je raději připomenu: "Běda, když vás budou všichni lidé chválit; vždyť stejně se chovali jejich otcové k falešným prorokům.
Ale vám, kteří mě slyšíte, pravím: Milujte své nepřátele. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí." (Lukáš 6,26-27) Musím sebekriticky přiznat, že s tím mám problém. Ale dnes jsem si poprvé všiml toho, že Ježíš těsně předtím varuje před naší touhou po uznání.

Chvíli předtím totiž hovoří o nenávisti, se kterou musí počítat každý, kdo se rozhodne postavit na Boží stranu: "Blaze vám, když vás lidé budou nenávidět a když vás vyloučí, potupí a vymaží vaše jméno jako proklaté pro Syna člověka.
Veselte se v ten den a jásejte radostí; hle, máte hojnou odměnu v nebi. Vždyť právě tak jednali jejich otcové s proroky." (Lukáš 6,22-23)

Je to zvláštní paradox. Když mne všichni chválí, jak jsem dobrý a úžasný, měl bych zpozornět. Vždyť i lidová moudrost říká: "Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem!" Ona je ta chvála nebezpečná, i když je zasloužená. Může mne totiž přivést k tomu, že si začnu zakládat na své vlastní dobrotě, inteligenci a na svých zásluhách. No a pak už je jen krůček k tomu, abych naplnil v praxi jinou lidovou moudrost: "Pýcha předchází pád!"

Je tu ale druhá strana mince. Může se stát, že mne budou nenávidět pro mou víru. A nejen lidé mimo církev, ale i v ní. Co pak? Pak bych se měl ptát svého Boha, co je důvodem nenávisti.

Vedle lidské chvály existuje i pochvala od Ježíše Krista. V podobenství o hřivnách říká: "Jeho pán mu odpověděl: `Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým; vejdi a raduj se u svého pána.´" (Matouš 25,21)

Mám rád pochvalu i chválu. Vůbec se ji nebráním. Mám rád pochvalu i chválu od lidí. Ale není to cíl mého života. Daleko více toužím po pochvale od mého spasitele – od Ježíše Krista.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 28.6.2012 18:00 | karma článku: 10,95 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,32

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79