"Nenávidím tě!"

Toto větu uslyšíte nejčastěji v telenovelách. Skoro tak často, jako zasněné "Já ho miluji!" Já tato slova poprvé slyšel ještě jako kluk, když jsem v šesti letech na šachovém turnaji porazil o tři roky staršího kluka, který díky tomu spadl z prvního místa až na třetí... Pak se rozbrečel.

Když se dostanu k tomu, abych si přečetl pár článků na tomhle blogu, setkávám se s nenávistí skoro v každém druhém z nich. Často nehledáme řešení, ale stačí, když ukážeme prstem na toho, koho považujeme za viníka. A jsme při tom hodně vrtkaví.

Proč je tolik nenávisti? Proč má úspěch bulvár? Vrátím se k mé první zkušenosti s nenávistí. Tehdy jsem to nechápal. Také jsem na tom turnaji prohrál, ale že bych cítil nenávist k holce, která mne porazila? To ne.

Pochopil jsem to, až jsme se s Jendou později skamarádili. Jeho táta z něho chtěl mít šachového velmistra. Každý den, jen co napsal úkoly, musel s tátou dokola hrát různé šachové partie a biflovat šachovou teorii. Šachy i tátu nenáviděl. Říkal, že když prohraje, táta ho zbije a pak musí jít bez večeře spát. Proto mi tehdy řekl, že mne nenávidí. Věděl, že zase dostane nářez... Jendův problém byl v tom, že ve svém životě nepoznal něco, čemu říkáme "bezpodmínečná láska". Táta ho učil, že láska je odměna za vítězství.

Nedostatek nepodmíněné lásky vede buď k apatii, nebo k nenávisti, která je nebezpečná. Lehko se získává, ale těžko se jí zbavujeme. Podle F.Rochefoucaulda je její nebezpečí i v tom, že "kdykoli nás strhne příliš, pak vždycky pod úroveň toho, koho nenávidíme."

V dětství jsem slyšel příběh císaře, který jednou prohlásil: "Zničím všechny své nepřátele!" Jenže, poddaní pak viděli, že místo toho, aby válčil, tak své nepřátele zval na hostiny. Když se panovníka zeptali, co to má znamenat, odpověděl: "Ničím své nepřátele. Dělám z nich své přátele." Na toto vyprávění si vzpomenu vždy, když čtu v Bibli Ježíšovu výzvu, abych miloval své nepřátele.

Císař byl velice moudrý. Dělal vše pro to, aby se z nepřátel stali přátelé.
Podobnou možnost máme i my. Můžeme se užírat nenávistí, nebo se můžeme učit milovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 27.4.2011 17:17 | karma článku: 30,50 | přečteno: 2633x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39