Neboj se, jsem tu s tebou!

            Naše dopisy začínáme oslovením člověka, kterému píšeme a teprve na konci pak přidáme podpis. Připadá nám to jako samozřejmost, ale vždy tomu tak nebylo.

Toto praví ten, který drží sedm hvězd ve své pravici, který se prochází mezi sedmi zlatými svícny. (Zjevení 2,1)

            V době vzniku Zjevení začínaly dopisy představením autora. Stejně začíná i každý ze sedmi dopisů, které jsou zaznamenány ve druhé a třetí kapitole Zjevení.

            Církvi v Efezu se představuje jako ten, který v ruce drží sedm hvězd – sedm andělů (Zjevení 1,20). Každá církev má svého anděla ochránce a není v žádné době opuštěná.

            Tento obraz nám připomíná slova Davidova žalmu: „Hospodinův anděl se položí táborem kolem těch, kteří se bojí Boha, a bude je bránit.“ (Žalm 34,8) Tato slova už nejsou adresována církvím, ale každému věřícímu, který spoléhá na pomoc svého Stvořitele.

            Ježíš se prochází mezi svícny, které představují církev v jednotlivých obdobích dějin. Dává tím najevo, že ví o všem, co prožíváme, a nenechává nás v tom samotné.

            V době vzniku knihy Zjevení čelí křesťané snaze Říma, který chce zničit tu „židovskou sektu“, jejíž členové jsou pro Ježíše ochotni podstoupit cokoliv – posměch, urážky, mučení i smrt. S podobnými problémy se budou podle Bible věřící setkávat v každé době. Proto je poselství Zjevení stále aktuální.

Pane Ježíši, uklidňuje mne vědomí, že víš o všem, co se děje a máš to pod kontrolou. Díky za anděla, který mne chrání.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Chceš naslouchat?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 20.11.2016 7:10 | karma článku: 20,33 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 16,81

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,91

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,23