(Ne)bojím se usmát

"Není ten děda nějaký úchyl? Vždycky když sem přijde, tak se na mě směje," stěžovala si mladá prodavačka v obchodě kolegyni a ukazovala jí staršího pána, který právě vycházel z obchodu.

 

Když jsem ji poslouchal, tak mi zatrnulo. Nejsem nejmladší a také mám potřebu se na lidi usmát, slušně pozdravit a pokud je čas, tak prohodit i pár slov. Většina prodavaček v obchodech, kam chodím nakupovat, mne už zdálky zdraví.

Ale co když mne hodnotí stejně, jako ta mladá prodavačka toho odcházejícího pána?

Kamarád mi vyprávěl příhodu, kterou znal z dědečkova vyprávění. A i když v ní hrál hlavní roli, sám si ji nepamatoval. Začal prý mluvit ještě v době, kdy ho vozili v hlubokém kočárku. Dědeček ho naučil pozdrav: "Ruku líbám milost paní!" A také ho naučil tento pozdrav říci vždy, když mu dal signál.

Pak brával vnoučka do parku, kam chodívaly starší dámy. Vždy, když některá z nich procházela okolo dědovy lavičky, vyslal signál a z kočárku se dětským, ale zvučným hláskem ozvalo: "Rukulíbám milostpaní!" Tvář dotyčné se rozzářila a začala pátrat po tom, kdo že jí to zdraví. Když se dopátrala až k hošíkovi v kočárku, zářila nadšením a rozplývala se nad tím, jak je to šikovné dítě.

Skoro každá žena, která se takto zastavila u jejich lavičky, odcházela s úsměvem na tváři.

Patřím ke generaci, která byla svými rodiči vedená k tomu, že když někam přijdu, je slušné pozdravit, usmát se a případně prohodit pár hřejivých slov. Už se nezměním. A vlastně ani nechci. Budu zdravit dál. Budu se usmívat nejen na starší dámy i na mladé holky. Ať mne mají třeba za úchyla. Život bez úsměvu, který dokáže prozářit každou tvář, to už by nebylo ono.

Říká se, že úsměv je nakažlivý a léčí. Tak doufám, že tím svým někoho nakazím a někoho vyléčím.

Myslím, že i Bůh se rád usmívá. Vyplývá to i z jednoho biblického požehnání, které mám rád. Velekněz Áron ho pronášel ke starozákonnímu Izraeli: »Ať Hospodin ti žehná a chrání tě, ať Hospodin rozjasní nad tebou svou tvář a je ti milostiv, ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a obdaří tě pokojem.« (Bible, Numeri 6)

Zkuste se dnes usmát na každého, koho potkáte. Třeba i na protivnou sousedku nebo svého šéfa. Ale hlavně na ty, kteří s vámi bydlí doma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 3.11.2009 17:30 | karma článku: 23,54 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,83

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44