Menší odměna za mnohem více práce

            Už se vám stalo, že jste pracovali stejně usilovně jako dřív, ale výsledky byly oproti předchozím dnům mizivé? Pokud ano, pak jste se možná ptali, co za tím vězí.

            "Budeš nyní proklet a vyvržen ze země, která rozevřela svá ústa, aby z tvé ruky přijala krev tvého bratra. Budeš-li obdělávat půdu, už ti nedá svou sílu. Budeš na zemi psancem a štvancem." (Genesis 4,11+12)
            Kain byl zemědělcem věnujícím se "rostlinné výrobě". Byl proto závislý na úrodnosti půdy, do které zaséval obilí a další rostliny. Po vraždě bratra ho zastaví Hospodin a ptá se ho právě na mladšího sourozence. Kain zapírá, ale Bůh mu ukáže, že ví o všem, co se stalo.
            Starší syn, do kterého vkládala jeho matka takové naděje, zklamal nejen ji, ale i Stvořitele. Nyní od něj slyší, jaké následky mu jeho hrozný čin přinese: Jeho práce, která mu doposud přinášela úžasnou radost, se změní. Země mu už nebude dávat takové výnosy, jako doposud...

            Při čtení tohoto příběhu můžeme mít spoustu otázek, na které nenajdeme odpovědi. Hledáme totiž v hříchu logiku a zapomínáme, že zlo žádnou logiku nemá. Hledání logiky v tom, co ji postrádá, je proto beznadějné.
            Kain se setkává s důsledkem svého hříchu – stane se štvancem, který bude muset stále utíkat. Často zaseje a sklidí někdo jiný. Takový už je hřích. Moc slibuje a nedává skoro nic.

Bože, přiznávám, že nerozumím mnohému, co se týká hříchu. Je mi ale jasné, že mi škodí. Proto Ti důvěřuji. Poznal jsem, že mne máš rád. To je moje zkušenost s Tebou.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Štval mne, tak jsem ho zabil

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 8.2.2016 5:50 | karma článku: 14,40 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79