Má duchovní rodina

On jim odpověděl: „Má matka a moji bratři jsou ti, kdo slyší slovo Boží a podle toho jednají.“ (Lukáš 8,21)

Jednoho dne je Ježíš přerušen během svého kázání. Dům, v němž se právě nachází, je plný posluchačů hltajících každé jeho slovo. Najednou se ozve: „Tvoje matka a bratři stojí venku a chtějí se s tebou setkat.“ (Lukáš 8,20)
     Očekávali bychom, že Ježíš udělá krátkou přestávku, vyjde ven a přivede své příbuzné dovnitř. Určitě by nebyl problém pro ně udělat trochu místa a Marie by se klidně mohla posadit vedle něj. Takovou slušnost by přece Mesiáš měl mít.

     Ježíš udělá něco úplně jiného. Žádná přestávka, žádné čestné místo pro matku. Místo toho prohlásí, že jeho matkou a jeho sourozenci jsou ti, kteří jednají tak, jak učí Boží slovo.
     Není to neuctivé? Nezdá se vám to divné? Mně ano. Kdybych neznal svědectví Markova evangelia, asi bych s tímto Ježíšovým jednáním měl problém dodnes. Když Marek popisuje stejnou událost, poznamená: „Když to uslyšeli jeho příbuzní, přišli, aby se ho zmocnili; říkali totiž, že se pomátl.“ (Marek 3,21)
     Proč přišli? Žádná přátelská návštěva. Mysleli si, že se pomátl, a tak ho chtěli „uklidit“, aby rodině nedělal ostudu.

     V Ježíšových slovech nacházíme také pozvání pro ty, kdo se chtějí stát součástí jeho rodiny. Tuto neviditelnou církev tvoří lidé, kteří se nebojí žít podle rad Bible. Lidé, kteří respektují biblické zákony a dávají to svým životem najevo. Jejich skutky i jejich slova prozrazují, že mají svého Otce v nebi a že v něm jednou sami chtějí žít. Ježíš o nich říká: „Má matka a moji bratři, slyší slovo Boží a podle toho jednají.“ A já k nim chci patřit.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 4.4.2018 21:31 | karma článku: 26,29 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39